Prima pagină » Știri » ICCJ a decis că urmărirea penală în cazul omului de afaceri Călin Stoia trebuie refăcută de DNA Cluj

ICCJ a decis că urmărirea penală în cazul omului de afaceri Călin Stoia trebuie refăcută de DNA Cluj

Instanța supremă a decis, luni, că dosarul de urmărire penală în care omul de afaceri Călin Stoia este acuzat de trafic de influență trebuie refăcută de DNA Cluj, după ce el a fost condamnat de alte două instanțe la doi ani de închisoare cu suspendare.

Instanța supremă a decis, luni, că dosarul de urmărire penală în care omul de afaceri Călin Stoia este acuzat de trafic de influență trebuie refăcută de DNA Cluj, după ce el a fost condamnat de alte două instanțe la doi ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au hotărât să admită recursul lui Stoia la decizia Curții de Apel Cluj prin care s-a hotărât, în 19 iunie, menținerea condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare, aceasta fiind dată inițial, în iulie 2011, de Tribunalul Cluj.

În decembrie 2011, procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Stoia, cercetat în cauza în care este acuzat și primarul Sorin Apostu, într-un alt dosar, după ce ar fi promis unor persoane că va interveni pe lângă funcționari publici din Guvern, pentru alocarea de bani prin HG pentru o comună vâlceană.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj l-au trimis în judecată pe Călin Stoia în acest dosar în care a fost acuzat de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, în 28 august 2011, Călin Stoia a lăsat să se creadă față de un denunțător că are influență, prin intermediul unor persoane, asupra unor funcționari publici cu atribuții de decizie în cadrul Guvernului pe care îi poate determina să aprobe alocarea prin hotărâre de Guvern a unei sume de bani pentru Primăria comunei Ionești, județul Vâlcea. Suma ar fi fost provenită din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2011.

Demersul denunțătorului s-a realizat în numele reprezentanților unei societăți comerciale care erau interesate în decontarea unor lucrări de reabilitare a unor drumuri comunale efectuate în perioada 2008 – 2009.

Călin Stoia i-a comunicat denunțătorului că va interveni doar dacă persoanele care urmau să facă demersuri pe lângă funcționarii publici în cauză vor primi 100.000 de euro, adică 10% din valoarea totală a sumei solicitate.

Cu toate acestea, Primăria comunei Ionești nu a primit în anii 2010 și 2011 sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Omul de afaceri mai este implicat într-un alt dosar, alături de fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. În acest proces, Stoia a fost achitat de Curtea de Apel Târgu Mureș, în timp ce Apostu a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare

Cei doi au fost arestați preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

În decembrie 2011, DNA anunța că i-a trimis în judecată pe soții Apostu, pe omul de afaceri Călin Mihai Stoia și pe denunțătorul Aspazia Droniuc, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător și indisponibilizarea sumelor de 145.000 lei și 10.000 de euro aparținând inculpatului Apostu Sorin, precum și a sumei de 358.326,93 lei aparținând inculpatei Apostu Monica Undina.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) și primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereș SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participație improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Călin Mihai Stoia a părăsit, în 14 aprilie 2012, Penitenciarul din Târgu Mureș, ca urmare a deciziei de punere a sa în libertate, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție. El a primit atunci interdicție de a părăsi țara.

Citește și