Prima pagină » Știri » ICCJ a decis definitiv ca Mikola Bela să fie declarat indezirabil în România pentru cinci ani

ICCJ a decis definitiv ca Mikola Bela să fie declarat indezirabil în România pentru cinci ani

ICCJ a decis definitiv ca Mikola Bela să fie declarat indezirabil în România pentru cinci ani
Extremistul Mikola Bela a fost declarat de ICCJ indezirabil în România pentru cinci ani

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins astfel contestația lui Mikola Bela formulată în cazul deciziei din 20 martie a Curții de Apel București.

Instanța supremă a apreciat că decizia Curții de Apel București prin care Mikola Bela a fost declarat indezirabil în România pe o perioadă de cinci ani este corectă. Decizia judecătorilor ICCJ este definitivă.

În 20 martie, Mikola Bela, membru al organizației Noua Gardă Ungară, a fost declarat indezirabil în România pentru cinci ani, decizia luată atunci de Curtea de Apel București fiind executorie.

În aceeași zi, Mikola Bela a fost ridicat de la o locuință din Târgu Mureș, fiind escortat spre Ungaria.

SRI a stabilit „cu certitudine” că cetățeanul ungar Mikola Bela a avut, pe teritoriul României, activități contrare securității naționale începând cu anul 2013, declara joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

„SRI a stabilit cu certitudine că începând cu anul 2013 cetățeanul ungar (Bela Mikola – n.r.) a desfășurat pe teritoriul României activități contrare securității naționale de factură extremistă. Aceste fapte constituie factor de risc și amenințări la adresa securității naționale a României, iar SRI a dispus informarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București cu propunerea declarării ca indezirabil a cetățeanului menționat pentru o perioadă de cinci ani. SRI are în atenție toate activitățile extremiste de natură să pună în pericol securitatea națională a României”, spunea atunci Sava.

Mikola Bela este unul dintre cei patru cetățeni ungari care au primit interdicție de a intra în România timp de un an, după cum anunța, în 17 martie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Ceilalți trei sunt Tyirityán Zsolt – membru al organizației „Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula – membru Jobbik și al Mișcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM și Szavay Istvan – membru Jobbik.

Referitor la cei patru, „există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activități de natură naționalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice și a securității naționale a României”, preciza purtătorul de cuvânt al MAI.

Interdicția a fost dispusă „cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României”, a mai spus atunci Dajbog.

Perioada pentru care un cetățean al Uniunii Europene sau membru de familie al unui cetățean al Uniunii Europene poate fi declarat indezirabil este de la 1 la 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o nouă perioada cuprinsă între aceste limite, în cazul în care se constată că nu au încetat motivele care au determinat luarea acestei măsuri.

Dreptul de rezidență al persoanei în cauza încetează de la dată pronunțării hotărârii prin care aceasta a fost declarată indezirabilă.

Citește și