Prima pagină » Știri » ICCJ a decis: Primarul Brașovului, George Scripcaru, va fi cercetat sub control judiciar

ICCJ a decis: Primarul Brașovului, George Scripcaru, va fi cercetat sub control judiciar

ICCJ a decis: Primarul Brașovului, George Scripcaru, va fi cercetat sub control judiciar
Primarul Brașovului, George Scripcaru, va fi cercetat sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu și luare de mită, în urma unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

ICCJ a menținut, astfel, hotărârea luată, în primă instanță, de Curtea de Apel Brașov.

Curtea de Apel Brașov a decis, în 30 iunie, să respingă propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a procurorilor DNA Brașov în cazul primarului municipiului, George Scripcaru, și a altor doi inculpați, Mihai David și Simina Costan, și instituirea controlului judiciar pentru toți trei pe o perioadă de 30 de zile.

În motivare, instanța a precizat că „nu există dovezi că inculpații ar intenționa să zădărnicească aflarea adevărului prin posibilitățile financiare și influența reală pe care inculpații o au asupra angajaților din subordine și asupra celor din autoritățile publice locale, măsura controlului judiciar putând fi înlocuită cu o măsură mai severă în cazul în care inculpații vor manifesta asemenea atitudini sau vor încălca obligațiile impuse în cadrul controlului judiciar”.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2012, primarul Brașovului, George Scripcaru, în baza unei înțelegeri cu Simina Costan, Mihai David și o altă persoană, a acționat pentru obținerea de foloase necuvenite (sume de bani și bunuri) prin preluarea activelor, licențelor și activității CET SA de către o societate comercială administrată de aceștia din urmă, înființată în acest scop și care nu dispunea de experiență în domeniu.

„Concret, în urma demersurilor întreprinse, George Scripcaru și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și a determinat alți funcționari publici de la Consiliul Local Brașov, precum și de la societățile deținute de acesta, SC CET SA și SC Tetkron SRL, să își îndeplinească de asemenea defectuos atribuțiile de serviciu, consecința fiind adoptarea unor hotărâri și semnarea unor contracte prin care bunurile acestor două societăți au trecut în patrimoniul firmei administrate de ceilalți doi suspecți, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit”, conform anchetatorilor.

Procurorii susțin că, în perioada 2011-2012, a fost achiziționată nelegal energie termică produsă de firma administrată de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populației. Consecința a fost prejudicierea Primăriei Brașov cu suma de 24.415.199 de lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă, a precizat DNA.

De asemenea, în contextul derulării programului „Termoficare 2006 – 2015, căldură și confort”, aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/2011, ca urmare a derulării achiziției publice „interconexiune rețea de transport apă fierbinte, zona Nord”, în valoare de 6.136.171,18 lei, și în urma unei înțelegeri prealabile frauduloase cu primarul Scripcaru, lucrarea a fost atribuită unei firme controlate de Călin Silviu Pop.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri formale, în condițiile în care societatea comercială administrată de Pop nu era autorizată să facă astfel de lucrări, firma respectivă fiind de altfel singurul participant la licitația desfășurată în acest sens, conform DNA.

Mai mult, angajații SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrării încă din luna septembrie 2011, deși contractul s-a încheiat abia în luna octombrie 2011.

În schimbul atribuirii acestei lucrări, George Scripcaru i-a cerut omului de afaceri ca o parte din banii primiți în mod necuvenit de la Primăria Brașov (aproximativ 100.000 de euro), să fie utilizați pentru cumpărarea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) și pentru achiziționarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, în cadrul campaniei pentru alegerile locale din anul 2012, au mai scris procurorii în ordonanțele de reținere.

În urma auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curții de Conturi, verificând relația comercială desfășurată de Primăria Brașov cu firma lui Pop, au constatat că beneficiarul – Primăria Brașov – a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul pentru municipalitate și un folos necuvenit pentru societatea respectivă.

Procurorii DNA Brașov au făcut, luni, percheziții la Primăria Brașov și la locuința edilului, din cartierul brașovean Șchei. De asemenea, procurorii anticorupție au făcut percheziții și la punctul de lucru al SC Delcar SRL Brașov – în biroul lui Mihai Ciprian David, la sediul social al SC Bepco SRL, la sediul social al SC Transformer Energy Supply SRL, din municipiul Brașov, la sediul social al SC Tetkron SRL, tot din Brașov, precum și la Hotel Kronwell, la punctul de lucru al SC Iporo Com SRL Brașov și în biroul lui Daniel Popescu. Procurorii anticorupție au făcut percheziții și la sediul social al SC Radioteleviziunea Transilvania SRL, în spațiie folosite de către Antonie Cristina-Iuliana și de primarul George Scripcaru.

În dosar sunt cercetate presupuse fapte de abuz în serviciu în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov cu SC Bepco SRL Ghimbav, societate controlată de Simina Costan și de Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO), precum și de Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, prin care s-a urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea Bepco.

Procurorii DNA au găsit, în demisolul imobilului în care locuiește primarul Brașovului, George Scripcaru, o valiză în care erau 3.000 de euro și 41.000 de lei, bani nejustificați în contextul în care edilul le-a spus anchetatorilor că în casă are doar 2.700 de lei, potrivit unor surse judiciare.

„Cu ocazia perchezițiilor desfășurate cu încuviințarea judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Brașov au fost ridicate mai multe înscrisuri vizând faptele cercetate în prezenta cauză, medii de stocare și sume de bani considerabile. De exemplu, la demisolul locuinței inculpatului Scripcaru George, într-o valiză au fost găsite sumele de 41.000 de lei și 3.000 de euro, după ce în prealabil acesta a comunicat organelor de urmărire că deține în locuință doar suma de 2.700 de lei, necesară pentru cheltuieli curente”, au spus surse judiciare.

Anchetatorii au mai ridicat din locuința Cristinei Antonie suma de 90.000 de lei și 2.400 de euro, iar în locuința lui Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, și din cea a Siminei Costan, care controlează SC Bepco SRL Ghimbav, au fost găsiți peste 300.000 de lei, au precizat sursele citate.

Citește și