Prima pagină » Știri » ICCJ: Anii de la comiterea faptelor lui Ioan Avram Mureșan nu au atenuat gravitatea lor

ICCJ: Anii de la comiterea faptelor lui Ioan Avram Mureșan nu au atenuat gravitatea lor

ICCJ: Anii de la comiterea faptelor lui Ioan Avram Mureșan nu au atenuat gravitatea lor
Completul de cinci judecători de la instanța supremă arată că cei 13 ani scurși de la comiterea faptelor pentru care a fost condamnat fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Mureșan nu atenuează gravitatea lor, generată de funcțiile inculpaților și de acordul cu Statele Unite.

Completul de cinci judecători de la instanța supremă arată că cei 13 ani scurși de la comiterea faptelor pentru care a fost condamnat fostul ministru al agriculturii Ioan Avram Mureșan nu atenuează gravitatea lor, generată de funcțiile inculpaților și de acordul cu Statele Unite.

Instanța supremă a dat publicității, marți, motivarea deciziei definitive prin care completul de cinci judecători a decis ca fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureșan să execute șapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri și fapte de corupție.

„Instanța de control judiciar apreciază că, deși de la momentul săvârșirii faptelor s-a scurs un interval de timp de 13 ani, nu se poate susține că pedepsele aplicate, în modalitatea de executare a privării de libertate, nu ar răspunde scopurilor prevăzute și s-ar fi atenuat în vreun fel gravitatea faptelor, potențată de modalitatea de săvârșire, natura fondurilor bănești provenită dintr-un acord încheiat între Guvernul României și Statele Unite ale Americii, cuantumul prejudiciului, respectiv de 2.950.768,89 lei (RON ), înaltele funcții deținute de inculpați mai sus menționate și de care s-au folosit în săvârșirea infracțiunilor”, notează judecătorii, în motivare.

Instanța mai arată că pedepsele date în acest dosar sunt mici în raport cu maximul pe care îl puteau primi inculpații, respectiv 15 ani de închisoare.

„Cuantumurile pedepselor principale aplicate fiecăruia dintre inculpați au fost orientate spre minimul prevăzut de lege, respectiv șapte ani închisoare pentru ambele infracțiuni reținute în sarcina inculpatului Ioan Mureșan ( infracțiunile de deturnare de fonduri și abuz în serviciu în formă calificată fiind sancționate fiecare de la cinci la 15 ani închisoare ), șapte ani închisoare pentru infracțiunea comisă de inculpatul Enea Ioan Truță și orientată la minimul legal în cazul inculpatei Silvia Căpitanu (fostă Buzatu), a căror executare se va realiza prin privare de libertate, apreciindu-se că acestea sunt în măsură să asigure realizarea scopurilor pedepsei în mod efectiv, atât în ceea ce privește funcția coercitivă, cât și aceea educativă, în sensul îndreptării inculpaților și reinserției lor pozitive în societate”, se menționează în documentul citat.

Completul de cinci judecători mai consideră că „prin pedepsele la care au fost condamnați inculpați s-a dat relevanță și principiului proporționalității, în raport cu gravitatea faptelor comise și profilul socio-moral și de personalitate al inculpaților”, potrivit motivării.

În 28 mai 2012, fostul ministru Ioan Avram Mureșan a fost condamnat definitiv de instanța supremă, la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri.

Completul de cinci judecători al instanței supreme a menținut astfel condamnarea decisă, în aprilie 2011, în cazul lui Ioan Avram Mureșan de către instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție care a judecat la fond acest dosar.

De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat și sentințele decise în cazul celorlalți inculpați din dosar.

Astfel, Ioan Enea Truță a rămas cu pedeapsa de șapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri și a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Și în cazul acestora, instanța va emite mandatele de executare a pedepselor primite.

Pe latură civilă, instanța i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

Jiga Dan a fost achitat pe motiv că fapta nu există în cazul acuzației de luare de mită.

Avram Mureșan, Ioan Truță Enea (fost secretar general adjunct și consilier în cadrul Ministerului Agriculturii și Alimentației – MAA), Silvia Căpitanu (fost director general al Direcției Integrare Europeană și Cooperare Internațională din MAA) și Dan Jiga (fost director general al Direcției Generale Economice și Relații Bugetare din MAA) au fost trimiși în judecată în acest dosar în 18 decembrie 2003.

Procurorii l-au acuzat pe Ioan Avram Mureșan că, în calitate de ministru, ar fi întocmit, în mai 1999, noiembrie 1999 și aprilie 2000, mai multe rapoarte pentru scoaterea din rezerva de stat sub formă de împrumut a cantității de 5.000 de tone ulei, beneficiar fiind SC Sun Oil SRL Râmnicul de Jos – județul Constanța.

Anchetatorii au stabilit că Mureșan, Truță și Căpitanu ar fi schimbat destinația fondului de contrapartidă aferent împrumutului extern acordat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Statelor Unite Guvernului României (conform convenției încheiate la 5 aprilie1993) și au folosit acest fond în alte scopuri decât cele prevăzute de HG 949/1999, cauzând atunci Ministerului Agriculturii o pagubă de 29.507.688.963 de lei vechi.

Instanța i-a mai judecat pe Truță și Jiga pentru că, în calitățile pe care le aveau în Ministerul Agriculturii, au pretins bani de la denunțătorul Valentin Nedelcu, pentru acordarea unor prime de export de grâu și porumb, precum și pentru facilitarea unor credite pentru achiziționarea de produse agricole.

În 14 februarie 2012, Ioan Avram Mureșan și un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș, au fost condamnați de ICCJ la câte trei ani de închisoare într-un alt dosar de corupție, cunoscut drept dosarul „Caltaboșul”.

Recursurile la condamnările din dosarul „Caltaboșul” au termen în 11 februarie la completul de cinci judecători de la instanța supremă.