Prima pagină » Știri » ICCJ discută miercuri contestația senatorului Măgureanu împotriva interdicției de a părăsi țara. El este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro

ICCJ discută miercuri contestația senatorului Măgureanu împotriva interdicției de a părăsi țara. El este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală de peste 40 de milioane de euro

Instanța supremă discută, miercuri, contestația senatorului Cezar Măgureanu împotriva ordonanței prin care procurorii DIICOT i-au interzis să părăsească țara, în dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro, în care demnitarul este cercetat alături de ginerele și fiica sa.

Instanța supremă discută, miercuri, contestația senatorului Cezar Măgureanu împotriva ordonanței prin care procurorii DIICOT i-au interzis să părăsească țara, în dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro, în care demnitarul este cercetat alături de ginerele și fiica sa.

Procurorii DIICOT au prelungit recent interdicția de părăsire a țării în cazul lui Măgureanu, cercetat pentru sprijinirea unui grup infracțional organizat.

Ulterior, senatorul a contestat ordonanța de prelungire a măsurii preventive la instanța supremă, care reia, miercuri, dezbaterile în acest caz.

Instanța supremă a amânat, luni, pentru miercuri, discuțiile privind cererea senatorului, din cauza unor impedimente procedurale.

Senatorului PSD de Giurgiu Cezar Mircea Măgureanu i-au fost prezentate învinuirile, în 26 iulie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) aplicându-i ca măsură preventivă interdicția de a părăsi țara timp de o lună.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus la data de 23 iulie 2012, începerea urmăririi penale față de învinuitul Cezar Mircea Măgureanu, senator în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003. La data de 26 iulie, învinuitului i-a fost adusă la cunoștință învinuirea”, anunța DIICOT la acea vreme.

Senatorul Măgureanu a fost pus sub acuzare într-un dosar fără precedent privind fraudarea statului român cu 40 de milioane de euro anual, începând din 2010.

În acest dosar, ginerele parlamentarului, Adrian Sorin Găzdac, a fost arestat preventiv.

Potrivit DIICOT, senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său sunt implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis Butoane, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu.

În perioada 2010 – 2012, spun procurorii, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marți al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

Citește și