ICCJ: DNA nu a administrat până acum vreo probă care să dovedească primirea de bani de către Mazăre
„Judecătorul de drepturi și libertăți din examinarea actelor cauzei reține că procurorul nu a administrat până în acest moment procesual probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săfârșire a infracțiunii de luare de mită rețină în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ștefan a vreunei sume de bani, respectiv darea unei astfel de sume de către inculpatul Morgentern Avraham, pentru ca, în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ștefan să-i faciliteze câștigarea licitației și încheierea contractului de achiziție (…) între Regia Autonomă ‘Exploatarea domeniului public și privat’ Constanța și societatea Shapir Structure, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern”, se menționează în motivare.
Potrivit aceluiași document, judecătorul a constatat că Elan Schwarzenberg este partener contractual al societății Meligi Management și că societatea acestuia a transferat în contul lui Mazăre 95.000 de euro. „Aceasta constituie o realitatea ce nu poate fi contestată, însă nu rezolvă probele administrate până în acest moment procesual, că banii au fost primiți de inculpatul Mazăre Radu Ștefan de la inculpatul Avraham Morgenstern, pentru ca acesta din urmă să câștige, în condiții ilicite, licitația din 15 decembrie 2011”, consideră judecătoarea Cosma.
Magistratul mai arată că, după ce a analizat procesele-verbale de redare a interceptărilor telefonice, „nu se desprinde vreun dialog purtat între Radu Mazăre și Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea societății Shapir Structure”.
Primarul Constanței, Radu Mazăre, și omul de afaceri Avraham Morgenstern, acuzat i-ar fi dat mită edilului 175.000 de euro pentru a-și asigura câștigarea contractului pentru construirea locuințelor sociale din campusul „Henri Coandă”, au fost eliberați din arestul Poliției Capitalei în 9 aprilie, după ce instanța supremă a decis cercetarea lor în libertate, sub control judiciar.
Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost contestată de procurori Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Mazăre și Morgenstern au fost reținuți în 8 aprilie, după audieri la sediul central al DNA.
Primarul Constanței este acuzat de procurorii anticorupție că a luat mită de la Avraham Morgenstern pentru a ajuta firma acestia să câștige licitația și pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.
Surse judiciare au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că fratele primarului Constanței, senatorul PSD Alexandru Mazăre, este cercetat în acest dosar pentru luare de mită, după ce ar fi primit, și el, bani în contextul favorizării firmei care a construit campusul de locuințe sociale „Henri Coandă”.
Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la frații Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi.
Radu Mazăre a declarat, la ieșirea din arest, că banii puși în contul lui de Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la „un grec” și că în acest dosar nu a existat niciun denunțător și nu s-a dat nicio mită.