Instanța supremă ia în discuție luni contestația în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în „Trofeul calității”, după mai multe amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea sentinței.
Motivarea condamnărilor din „Trofeul calității” a fost făcută publică în 26 noiembrie, iar în absența acesteia, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) nu a putut lua în discuție admisibilitatea contestației în anulare, aceasta fiind amânată în 3 septembrie, 1 octombrie și 5 noiembrie 2012. La ultima amânare, completul de cinci judecători a stabilit ca termen data de 5 decembrie 2012, timp în hotărârea a fost depusă, însă avocații au cerut termen pentru studierea motivelor de condamnare a fostului premier, reținute de instanța supremă. .
Și Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcții, condamnată în dosarul „Trofeul calității” la șase ani de închisoare, a formulat o contestație în anulare.
Avocații lui Adrian Năstase au spus că au nevoie de mai mult timp pentru a analiza riguros motivarea deciziei definitive prin care clientul lor a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, astfel stabilindu-se termen pentru judecare data de 14 ianuarie.
În motivarea deciziei definitive din dosarul „Trofeul calității”, judecătorii au arătat că inculpații au obținut un beneficiu constând în sume de bani sau menținere în funcții publice, avantajul substanțial revenind, „fără îndoială, persoanei pentru care întreaga «afacere» a fost pusă în mișcare, respectiv lui Adrian Năstase.
Judecătorii au mai notat, în motivare, că activitatea desfășurată de inculpații din acest dosar reprezintă, „fără echivoc, un caz de corupție la cel mai înalt nivel”, întrucât era Năstase „unul dintre cei mai importanți exponenți ai clasei politice românești, președinte al celui mai mare partid politic la nivelul anului 2004, prim-ministru în funcție la acel moment și candidat cotat cu șanse reale la cea mai înaltă demnitate a statului român”.
Totodată, instanța a arătat că, în acest caz, nu a fost vorba despre o simplă finanțare ilegală a unei campanii electorale, ci despre punerea la dispoziția lui Năstase a unor fonduri ilicite de patru ori mai mari decât cele declarate oficial pentru întreaga campanie electorală a acestuia.
Condamnarea lui Adrian Năstase la închisoare, au mai arătat judecătorii, este „singura aptă să asigure îndreptarea atitudinii acestuia față de comiterea de infracțiuni” și „resocializarea sa pozitivă.
În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Președinție din partea PSD.
Comisia Penitenciarului Jilava a dat aviz pozitiv în 4 ianuarie 2013, pentru eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat, notează gandul.info.
„Condamnatul a avut un comportament foarte bun, a participat în mod constant la activități de educație și asistență psihologică, implicându-se în acțiuni de instruire și influențare pozitivă a celorlalte persoane private de libertate”.
Potrivit raportului comisiei, reprezentanții penitenciarului mai consemnează și că Năstase a redactat o lucrare științifică și a scris alte două cărți, scrie gândul.info.
„Ca urmare a redactării lucrării științifice și a implicării în activitățile de educație, a obținut un număr total de 342 de credite și a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancționat disciplinar pe perioada detenției”, se arată în documentul citat.
În fișa de caracterizare a deținutului Adrian Năstase, comisia de la Jilava a consemnat activitățile prestate de Năstase pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare. De la închiderea sa în penitenciar, pe 26 iunie 2012, Năstase a participat la nouă dezbateri și la o conferință.
Judecătoria sectorului 4 București va lua în discuție în 12 februarie cererea de liberare condiționată a lui Adrian Năstase (62 de ani).