ÎCCJ: Nu există acte adiționale la protocolul cu SRI

Publicat: 18 06. 2018, 16:27
Actualizat: 25 03. 2019, 22:44

„În cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost identificat un singur protocol de cooperare, încheiat în anul 2009, între Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații. Procedura de declasificare a protocolului a fost inițiată la 12 și respectiv, 16 aprilie 2018 de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care a transmis solicitări scrise în acest sens celor două instituții (a se vedea adresele din 12 și 16 aprilie 2018 precum și adresele din 25 mai 2018)”, precizează Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), într-un comunicat de presă remis luni Mediafax.

Potrivit instanței supreme, obiectul protocolului de cooperare a constat în „exprimarea acordului de voință pentru înființarea unui sistem informatic comun de gestionare a informației clasificate în cadrul procedurilor de emitere a mandatelor de securitate națională, potrivit legilor nr. 51/1991 și nr. 535/2004″.

„În situația interconectării mai multor sisteme informatice ce au drept scop gestionarea informațiilor clasificate, se impunea, potrivit Directivei aprobate prin Ordinul nr. 172 din 10 martie 2006 al Directorului General al ORNISS: încheierea unui acord reciproc de securitate și emiterea certificatului de acreditare de securitate. Ca urmare, la data de 18 septembrie 2012 a fost aprobată de către ORNISS acreditarea de securitate a sistemului, aceasta fiind data la care s-a realizat obiectul protocolului în discuție”, mai precizează instanța supremă.

Înalta Curte asigură că nu există acte adiționale la acest protocol.

Protocolul SRI- PG- ÎCCJ făcut public, luni, de către SRI, arată că cele trei instituții se obligau să își coreleze activitățile privind culegerea de informații, dar și să schimbe date și documente. Protocolul este semnat de George Maior (SRI), Laura Codruța Kovesi (PG) și Nicolae Popa (ICCJ).