Prima pagină » Știri » ICCJ: Rudele șoferului vinovat de un accident, care s-au aflat în mașină, au dreptul la despăgubiri

ICCJ: Rudele șoferului vinovat de un accident, care s-au aflat în mașină, au dreptul la despăgubiri

ICCJ: Rudele șoferului vinovat de un accident, care s-au aflat în mașină, au dreptul la despăgubiri
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis că rudele șoferului vinovat de producerea unui accident pot primi despăgubiri din partea asigurătorului de răspundere civilă auto (RCA), însă aceasta nu se acordă în orice condiții. Decizia Curții a fost publicată luni în Monitorul Oficial și a devenit obligatorie.

ICCJ a hotărât, prin Decizia nr. 23/2015 – care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 71 din 2 februarie 2016 –, că un asigurător RCA este obligat să acorde despăgubiri rudelor unui șofer vinovat de producerea unui accident. Cu o condiție însă: soțul/soția sau persoanele care se află în întreținerea proprietarului sau a șoferului mașinii asigurate să fi fost victime directe ale evenimentului rutier și să fi suferit vătămări corporale în urma acestuia, scrie avocat.net

ICCJ a soluționat astfel recursul în interesul legii clarificând condițiile în care rudele unui șofer implicat într-un accident pot cere despăgubiri.

Instanța supremă a admis acest recurs în ședința din 26 octombrie 2015, hotărând că soțul/soția unui șofer implicat într-un accident rutier sau o persoană aflată în întreținerea sa pot cere despăgubiri din partea asigurătorului RCA, cu condiția să se fi aflat în mașină la momentul producerii evenimentului și să fi fost răniți.

Asigurătorul de răspundere civilă auto (RCA) este obligat, conform Legii nr. 136/1995, să acorde despăgubiri atât persoanelor aflate în afara mașinii care a produs accidentul, cât și persoanelor din mașină, cu excepția șoferului.

Decizia instanței supreme vine după ce Colegiul de Conducere al Curții de Apel Alba-Iulia solicitase, printr-un recurs în interesul legii, pronunțarea unei hotărâri prin care să se asigure interpretarea unitară a dispozițiilor legale în materie, în condițiile în care instanțele le aplicau diferit.

Decizia luată de judecătorii instanței supreme a devenit obligatorie pentru toate instanțele din țară după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Autor