ICCJ trimite dosarul „Limuzina” la Curtea Constituțională

Publicat: 04 10. 2016, 16:32

„Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale a României formulată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție. Sesizează Curtea Constituțională a României cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 352 alin. (11) și (12) din Codul de procedură penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată și discreționară a unei autorități administrative, încalcă prevederile art. 53 alin. (1) și (2) din Constituție, privind restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți, precum și art. 16 alin. (1) din Constituție, privind egalitatea în fața legii”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea. Fostul vicepremier este acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi dispus alocarea a 410.000 lei pentru fondurile operative ale serviciului secret, bani pe care i-a utilizat apoi pentru achiziția unei limuzine de lux Audi A8, „pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Oprea Gabriel”, după cum arată procurorii anticorupție. Din fondurile operative ale serviciului secret al MAI, ar fi fost cumpărate și o cabină de duș cu jacuzzi, canapele și un televizor pentru cabinetul de ministru al lui Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și vicepremier, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție „pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”.
 
„În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.
 
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative”, arată procurorii DNA.
 
În același dosar au fost trimiși în judecată și Gheorghe Nicolae, șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DGIPI) la data comiterii faptelor și Gabriel-Nicolae Pavel, șef al Serviciului Juridic din cadrul DGIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, dar și Nelu Zărnică și Marian-Dănuț Iacob, pentru deturnare de fonduri.
 
„În perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliție Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a ministrului de Interne în funcție Oprea Gabriel”, se mai arată în comunicatul DNA.
 
În plus, procurorii arată și că, în perioada 2014-2015, Gheorghe Nicolae, în calitatea sa de subsecretar de stat și ordonator de credite în cadrul DGIPI, a aprobat în mod repetat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume, și anume de 238.173,47 lei, aceasta fiind alocată instituției pentru fonduri operative, de tipul cheltuielilor de protocol sau de dotare a Departamentului, fără nicio legătură cu activitățile sau misiunile cu caracter informativ-operativ.
 
„În aceeași manieră au procedat și inculpații Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, mai arată procurorii.
 
Anterior, procurorii au dispus sechestru în valoare de 410.000 lei pe clădiri și terenuri din București, din Ilfov și Giurgiu care aparțin lui Gabriel Oprea, dar și celorlalți inculpați din dosar – Gheorghe Nicolae și Gabriel Nicolae Pavel, pentru a încerca să recupereze pagubele. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii stabilite.