Institutul Cultural Român a înregistrat până marți, la ora 11.00, un număr de 15 contestații în urma rezultatelor concursului de finanțări publicate săptămâna trecută, care a declarat drept neeligibile proiecte precum TIFF, Festivalului Național de Teatru (FNT), festivalurile Anonimul și Kinodiseea.
În urma nemulțumirilor exprimate de unii dintre candidații pentru o finanțare ICR, Andrei Marga, președintele instituției a declarat că este „o furtună într-un pahar cu apă”, deoarece proiectele în discuție au fost declarate „neeligibile” din cauză că au depus dosare incomplete.
Mai mult, o parte dintre cei care au depus proiecte încadrate ca neeligibile sunt parteneri „strategici” ai ICR, astfel că instituția le va sprijini. Întrebați de MEDIAFAX de ce a mai fost nevoie, în acest context, ca instituțiile respective să depună proiecte, reprezentanții ICR au declarat: „Institutul Cultural Român a încheiat, din septembrie 2012, mai multe parteneriate strategice cu instituții culturale importante din țară și din străinătate. Proiectele pentru concurs au fost depuse direct la Registratura ICR, ale cărei atribuții au presupus exclusiv înregistrarea dosarelor, nu și verificarea calității de partener strategic a candidatului. Așa cum am comunicat, în curând vom face publică lista completă a partenerilor strategici și modul în care ICR va sprijini proiectele lor. Cert este că, la verificarea dosarelor, candidații declarați neeligibili nu au îndeplinit condițiile pentru trecerea în etapa a doua a concursului”.
Institutul Cultural Român a anunțat, vineri, că prelungește perioada depunerii contestațiilor cu 24 de ore. Aceasta s-a încheiat, astfel, marți, la ora 16.00. „Până astăzi, 19 martie 2013, ora 11.00, au fost înregistrate 15 contestații”, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanții ICR.
La ora difuzării acestei știri, contestațiile depuse sunt verificate de o comisie de analiză, rezultatele urmând să fie făcute publice în perioada următoare.
Institutul Cultural Român (ICR) a publicat, joi, lista proiectelor eligibile și neeligibile la finalul etapei administrative de selecție a dosarelor depuse în cadrul concursului anunțat pe 29 noiembrie 2012.
Astfel, printre dosarele analizate de comisia de selecție – a cărei componență ICR o va face publică numai la finalul etapei de selecție – au fost declarate neeligibile proiecte precum: Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția a 11-a (proiect depus de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc), ediția a XXIII-a a Festivalului Național de Teatru (proiect înaintat de Uniunea Teatrală din România – UNITER), Festivalul Internațional de Film „Lună Plină” (proiect al Asociației Victoria Film), Festivalul Internațional de Film NexT (Asociația Societatea Culturală NexT), Festivalul Cultural FânFest 2013 (al Asociației Aurarilor Alburnus Maior), Sighișoara Film Festival (proiect al Fundației Române pentru Educație și Educatori), „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu – promovare film prin producție pe suport DVD (proiect ce aparține SC Voodoo Films SRL), a patra ediție din România a Festivalului IMAGINE – o competiție muzicală internațională dedicată tinerilor cu vârste între 12 și 20 de ani, pentru toate stilurile muzicale (proiect al Asociației ELITE ART Club Unesco), masterclass-uri de dirijat – tehnica dirijorală a maestrului Sergiu Celibidache (proiect al Fundației Sergiu Celibidache), o serie de concerte susținute de Corul Național de Cameră Madrigal în interiorul monumentelor istorice protejate de UNESCO drept valori ale patrimoniului universal și realizarea unui documentar de televiziune care are ca scop atragerea de investitori pentu restaurare (proiect al Corului Național de Cameră Madrigal), Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul, ediția a 10-a (Fundația Anonimul), Kinodiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Copii (proiect al Asociației Culturale Metropolis), Sibiu Jazz Festival 2013 (Fundația Sibiu Jazz Festival), Astra Film Festival 2013 (Fundația Astra Film), precum și un workshop de animație în cadrul festivalului Anim’est (proiect al Asociației Estenest).
Potrivit anunțului ICR, pentru proiectele declarate neeligibile, fiecare aplicant ar fi trebuit să primească, în cursul zilei de joi, un e-mail în care se va explica motivul pentru care dosarul a fost declarat neeligibil.
Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții mai multor instituții ale căror proiecte au fost declarate neeligibile – TIFF, Festivalului Național de Teatru (FNT), festivalurilor Anonimul, Anim’Est și Festivalul de Jazz de la Sibiu – au declarat că nu au primit motivările oficiale.
În ceea ce privește cele 41 de proiecte considerate eligibile, acestea vor fi evaluate în următoarele două săptămâni, în comisiile de specialitate, conform Regulamentului-cadru.
Printre proiectele considerate eligibile se numără „Povești românești în Africa” – Festival internațional de povești în Kenya, prelegere și conferință de presă cu marile teme întâlnite în creațiile literare tradiționale, autori români de povești și situația de azi a povestitorului român în țară/ străinătate. Expoziție de cărți de povești, Festivalul Udatul Nevestelor (proiect al Asociației Culturale Hodăceana), „Rudarii: o enigmă etnografică în spațiul european” – Realizarea de cercetari sociale pe cultura minorității romilor, contribuind la coeziunea socială bazată pe conceptul de cunoaștere (proiect al Centrului de Cercetări Culturale și Sociale Romane Rodimata), Spectacolul pluridisciplinar pornind de la „Jurnalul fericirii” al lui Nicolae Steinhardt – „Libertatea are chipul lui Dumnezeu” (proiect al Asociației culturale Kratima), „Analiza strategiilor de dezvoltare urbană pe coasta Mării Negre în anii 60 – 70. Studiul raporturilor și schimburilor din bazinul Mării Negre – Turcia și România – „Echanting Views: Black Sea Tourism Planning and Architecture of 60s and 70s” – (proiect al B.I.A. Istudor și O. Sorin Nicolae), „Șerban Foarță: O cale-n dar” – Editarea a cinci cărți ale scriitorului Șerban Foarță și a șase volume de poezie ale unor scriitori străini, câțiva netraduși la noi – (proiect al SC Brumar SRL), Ghid de Trasee Cultural-Turistice în București (proiect al Asociației Salvați Bucureștiul), „Ro.merica” – crearea unui scenariu ro-american care să aibă ca rezultat un spectacol/performance care va implica ambele echipe din cele două țări – (proiect al ProDrama).
Suma totală alocată de ICR pentru acest concurs este de 450.000 de lei.