Ies din pușcării MAI SĂLBATICI decât au intrat! Iar, mai devreme sau mai târziu, TOT VOR IEȘI
Campania declanșată împotriva recursului compensator ocolește fondul problemei, consideră fostul luptător MMA George Ignat, zis Ursul Carpatin, care a fost condamnat și a stat în aceeași celulă cu Marius Rusu, autorul crimei de la Mediaș. Un om pe care sistemul penitenciar falimentar din România nu a reușit să-l îndrepte în 8 ani petrecuți după gratii, nu ar fi devenit mai bun în cele 400 de zile cât îi mai rămăseseră de ispășit când a fost eliberat. El descrie condițiile din închisori și atrage atenția că – nici după eliberare – foștii pușcăriași nu o duc mai bine și ajung la concluzia că singurul loc în care suint acceptați așa cum sunt este cel din care tocmai au ieșit.
„Dragă criminalule, încep prin a-ți transmite că, deși sunt șocat de crima pe care ai comis-o, totuși nu sunt surprins. De ce nu mă surprinde grozăvia pe care ai săvârșit-o? Pentru că din desele discuții pe care le-am purtat amândoi, pe când eram colegi de secție în penitenciar, am realizat că atitudinea ta vizavi de o schimbare a modului de gândire era una care nu lăsa loc de multă speranță.
Îți scriu deși nu cred că vei apuca să citești aceste rânduri… Totuși, îți scriu cu speranța că, adresându-mă ție, vor citi alții, alții care sunt pe cale să sâvârșească aceeași faptă mișelească, pe care ai săvârșit-o tu. Alții care se văd smârdoi, alții care nu mai pot de mușchi, alții care cred că a da cu brișca e o mare șmecherie și învârt cuțitul pe degete ori de câte ori au ocazia, mândrindu-se cu acest lucru. Și, nu în ultimul rând, scriu pentru acei „alții”, care în mintea lor bolnavă văd în ceea ce ai făcut tu o faptă „vitejească”, scrie George Ignat, pe blogul său.
Fostul luptător MMA îl întreabă pe autorul crimei dacă estemândru că a înjunghiat un om căzut la pământ și lovit cu mișelește de alți „doi dulapi de bărbați”.
„Hai să-ți spun ce am văzut eu că ai făcut sâmbătă seară. Ce am văzut de fapt pe acele înregistrări: am văzut un tânăr care a alunecat și, fiind căzut la pământ, a fost pus în imposibilitatea de a se apăra. Apoi am văzut doi „dulapi de bărbați” care s-au apropiat și au început să-l lovească mișelește, apoi te-am văzut pe tine înfingând cuțitul în bietul om căzut la pământ de multe, multe ori… Acum te întreb: ești mândru de fapta ta? Sau mai sunt unii care încă ar mai putea considera ceea ce ai făcut drept „o mare șmecherie”, pentru că știu că merg mai departe, să vedem și alte rezultate,” mai scrie Ignat.
George Ignat îi atrage atenția fostului coleg de pușcărie că, din cauza faptelor lui, nimeni nu mai poate aduce în discuție situația din închisori.
„Doar adu în discuție ceva legat de situația din penitenciare și ești pus la zid. Știi de ce? Pentru că societatea consideră acum într-un mod greșit că toți cei din pușcării sunt exact ca tine,” spune fostul luptător.
George Ignat descrie situația din penitenciar și îl acuză pe autorul crimei de la Mediaș că nu s-a gândit nicio clipă la consecințele faptei sale.
„Ai stat mulți ani în pușcărie… știi situația de acolo, știi mizeria în care se trăiește, știi cum te mănâncă de viu ploșnițele și șobolanii, știi cum e să împarți o toaletă la 25-30 de oameni, mai ales vara, când sunt 40 de grade cu plus, știi cât de „gustoasă” e mâncarea și cum e cu apa caldă o dată pe săptămână, știi toate acestea și multe altele și totuși nu te-ai gândit de două ori înainte să scoți cuțitul.(…) Văzându-ți atunci atitudinea arogantă și plină de mândrie, am intuit că lucrurile nu vor merge bine pentru tine,” mai scrie „Ursul Carpatin.
Fostul luptător atrage atenția celor care au pornit acum o campanie furibundă împotriva recursului compensator despre viața din celule și sistemul penitenciar falimentar, în care nimeni nu se poate reabilita.
„Prezentatorii de știri, politicienii din opoziție și cei de prin studiourile de televiziune țipă și urlă către guvern, arătând cu degetul și spunând că guvernanții ar fi de vină pentru crima comisă de tine. Ei spun asta pentru că tocmai ai fost eliberat din închisoare după mulți ani de „reabilitare”. Însă lucrurile nu stau așa deloc!
Ce văd eu, domnilor care sunteți împotriva schimbărilor din sistemul penitenciar??? Văd un sistem care a fost creat să reabiliteze persoanele condamnate și care din păcate este falimentar… Acest bărbat a stat mulți ani în reabilitare, ar fi trebuit să fi ieșit de acolo un om schimbat, reabilitat… dar cum să faci asta în condițiile actuale de detenție? Cum să reabilitezi o persoană, când de cele mai multe ori, nu ai unde să o pui să doarmă? Cum să faci o persoană să-și dorească să se schimbe când o înghesui cu alți 15, 20, 30 de deținuți într-o camera insalubră, cu un singur wc, plină de pleoșnițe, păduchi și șobolani, unde manelele răsună cât e ziua de lungă, iar fumul de țigară este atât de dens, încât așa cum zice o vorbă: în pușcărie „rezemi bicicleta de el”?
Potrivit acestuia, cu un procent de recidivă de 75%, societatea ar trebui să se gândească serios la o reabilitare reală a celor de după gratii, pentru că „acești oameni băgați acolo, ies mai sălbatici decât au intrat, iar partea mai puțin plăcută este că ei vor ieși până la urmă de acolo, mai devreme sau mai târziu, fie prin grațiere, amnistie, recurs compensatoriu sau pur și simplu pentru că au terminat pedeapsa”.
Problema nu este că autorul crimei de la Mediaș a ieșit mai devreme din închisoare, ci faptul că „dacă 8 ani, cât ai executat, nu au reușit să te schimbe, atunci nici cele 400 de zile pe care le mai aveai nu ar fi făcut acest lucru”.
El adaugă că oamenii care vin din pușcărie se integrează greu în societate, pentru că „sunt respinși din primul moment când au pășit afară pe poarta pușcăriei”.
„Ești fost deținut și vrei să te angajezi? Nu poți pentru că ai cazier. Ești fost deținut și vrei să-ți faci o afacere? Nu poți pentru că ai un trecut dubios. Ești fost deținut și vrei să-ți iei o casă? Nu poți pentru că banca te consideră persoană de risc sau cu risc și nu vezi un șfanț de nicăieri.
Atunci ce îți rămâne de făcut, când „mațele chiorăie de foame” sau când vine frigul și nu ai unde dormi? Din păcate, dragă societate, cei mai mulți aleg să comită infracțiuni, din dorința de a se întoarce acolo unde, deși e greu, sunt acceptați așa cum sunt… mai mult, li se dă o pâine în fiecare zi, indiferent ce s-ar întâmpla.”
În finalul mesajului său, Ignat își exprimă regretul pentru cele întâmplate și încurajează familia îndoliată să caute sprijin în credință.
foto: youtube.com
Procurorul general Augustin Lazăr confirmă că investițiile pentru a ridica spațiile de detenție la standrade europene ar fi una dintre soluțiile de care avem nevoie.
„Există un anume grad de nervozitate pe care-l observăm, iar persoane care au ieșit din mediul penitenciar au avut o contribuție la valul de agresivitate pe care-l observăm.(…) Ministerul Public, cu resursele pe care le are, după ce a investit o dată și a exercitat acțiunea penală împotriva acelor persoane, a fost pus din nou în situația să îi prindă, din nou să le dovedească vinovăția, să exercite acțiunea penală împotriva acestor persoane. Noi, dacă am fi făcut studiile de impact, puteam cu ușurință să prevedem acest lucru,” a declarat Augustin Lazăr.
„Este foarte clar că este nevoie de soluții legislative,” adaugă procurorul general. „Noi avem experți, avem resurse. Aceste lucruri trebuiau făcute încă de acum 2 ani. Poziția Ministerului Public a fost mereu că trebuie făcute studii de impact înainte să se adopte soluții legislative. Acum vedem și noi că soluțiile legislative trebuie luate și mai presus de toate trebuie făcute investiții în spații de deținere. România a fost condamnată tocmai pentru condițiile de deținere care nu sunt la standarde europene. Înainte de a căuta vinovați pentru această legislație în curs trebuie să ne gândim la soluțiile concrete, la investițiile în spațiile de reținere.”