Igor Dodon, despre România: „Suntem frați, însă fiecare la casa lui”. Noul lider de la Chișinău respinge unirea și spune că limba lui este moldoveneasca
„Eu niciodată nu am fost antiromân. Eu nu sunt antiromân și nu voi fi antiromân. Noi suntem vecini, avem rădăcini istorice comune. Suntem frați, dacă doriți. Suntem frați. Frați-frați, însă fiecare la casa lui. Eu stimez statul român ca stat independent, suveran. Și sper foarte mult ca aceeași abordare să fie față de țara mea, față de Moldova (…) Eu consider că toți vecinii trebuie să fie frați. Eu aș vrea ca românii să aibă un comportament ca frații, dar ca frații mai mari. Vrem să fim în relații în care ne respectăm reciproc”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru TVR.
Dodon spune că este antiunionist, însă pledează pentru relații bilaterale bune cu România. „Sunt pentru relații de prietenie cu România . Nu am fost, nu sunt antiromân. Sunt și voi fi antiunionist. Sunt pentru relații bilaterale bune”, reiterează Dodon.
De asemenea, Dodon afirmă că, potrivit istoriei, dar și Constituției Republicii Moldova, în Moldova se vorbește limba moldovenească: „Eu consider că cetățenii acestui stat, aici, de sute de ani, din secolul 14, s-a vorbit limba moldovenească. Avem istoria noastră, istoria Moldovei. Avem Constituția noastră. Constituția Republcii Moldova, art 13 spune foarte clar că în Republica Moldova limba de stat este limba moldovenească. Eu, ca om de stat, eu respect Constituția”.
Dodon reafirmă faptul că prima vizită în calitate de președinte o va face la Moscova, iar pe cea de a doua la Bruxelles. Abia apoi va vizita Bucureștiul. Motivul: merge întâi în locurile unde sunt probleme de rezolvat. „Noi trebuie să facem primii pași unde avem mai multe subiecte și probleme de rezolvat. Noi acum avem foarte multe subiecte nerezolvate în relația cu Federația Rusă. Se referă la exporturi, la migranți, la alte probleme. De aceea, prima vizită oficială va fi la Moscova. A doua o planific să fie la Bruxelles, cu care, de asemenea, avem relații bilaterale pe care trebuie să le rezolvăm în regim de urgență. A treia va fi în România”, a mai spus Dodon.
Referitor la apropierea sa de Moscova, Dodon a declarat: „Ce înseamnă că suntem apropiați de guvernul de la Moscova? Este, cred, o etichetare pe care au încercat oponenții mei politici să mi-o aplice pe parcursul ultimilor ani. Eu nu sunt prorus sau proeuropean. Nu sunt proromân și nu sunt proucrainean. Eu sunt proMoldova. În capul mesei trebuie să stea intersele Republicii Moldova. Nu ascund, am relații destul de bune cu mai multți oficiali din Federația Rusă. Da, am avut întrevederi cu președintele Federației Ruse, cu speakerul Dumei de Stat (…) Avem semnate acorduri și cu partide din Uniunea Europeană”.
În ceea ce privește rezultatul alegerilor prezidențiale, noul președinte moldovean spune că nu sunt dovezi că scrutinul a fost fraudat. „Pe parcursul ultimilor 7 ani este a 11-a campanie electorală la care particip și pe care o conduc sub diverse forme. În acești 7 ani campania electorală din acest an a fost cea mai transparentă și a corespuns rigorilor internaționale. Toți observatorii internaționali au recunoscut că alegerile prezidențiale din Republica Moldova corespund standardelor”.