Igor Dodon, suspendat pentru a treia oară. Reacția președintelui Republicii Moldova
Decizia Curții Constituționale vine la o zi după ce un deputat al Partidului Democrat a depus o sesizare pentru suspendarea președintelui. Acesta a argumentat că prin refuzul deliberat al președintelui Republicii Moldova de a executa obligația constituțională de promulgare a legii, care a fost votată repetat de către Parlament, a fost creat un blocaj instituțional.
„Președintele a refuzat să-și îndeplinească atribuțiile constituționale în deplină cunoștință de cauză”, se arată în decizia Curții Constituționale.
Drept reacție, Igor Dodon a amenințat că va lua măsuri împotriva Guvernului, Parlamentului și a Curții Constituționale.
„După cum am promis, nu voi ceda în niciun caz în fața guvernării. Nu voi accepta candidaturi compromise și nu voi semna legi care contravin intereselor cetățenilor. Ceea ce face acum guvernarea cu ajutorul Curții Constituționale nu va trece fără consecințe. După alegerile parlamentare, care vor fi declanșate în câteva luni, vom schimba și repara multe lucruri. Și în Guvern, și în Parlament, și în Curtea Constituțională. Este inadmisibil ca cetățenii care au jurat credință statului român să decidă politica statului moldovenesc. Este o cenzură bazată pe duble standarde, în stilul democraților, aflați la guvernare. De ce se trece cu vederea media care promovează deschis lichidarea statalității Republicii Moldova? Referitor la informarea cetățenilor, există multe posibilități prin care ei vor putea avea acces la știrile cenzurate politic. Iar ceea ce face acum guvernarea seamănă mai mult a agonie, decât a democrație”, a declarat Dodon.
Legea de modificare a Codului Audiovizualului, propusă de către deputații Partidului Democrat și cei ai Grupului parlamentar Popular European din Republica Moldova, prevede interzicerea programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic altele decât cele produse în statele membre ale UE, SUA, Canada și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Proiectul a fost votat pe 7 decembrie, de către Parlament, după ce prima oară șeful statului a refuzat să-l promulge. Conform prevederilor în vigoare, șeful statului este obligat să promulge această lege.
Marți, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis suspendarea atribuțiilor președintelui Igor Dodon privind numirea miniștrilor, în urma examinării unei sesizări depuse de către un grup de deputați ai Partidului Democrat. Curtea a constatat că „președintele se află în imposibilitatea îndeplinirii mandatului, din cauza refuzului deliberat de a-și exercita obligația constituțională”. Decizia a fost luată după ce Igor Dodon a respins pentru a doua oară candidaturile la șapte funcții de miniștri propuse de către Guvern.
Anterior, Igor Dodon a mai fost suspendat temporar după ce refuzat numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.