IGPR: Hayssam, dus într-un centru de arest, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor
Omar Hayssam a fost dus într-un centru de reținere și arest preventiv al Poliției Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă și înșelăciune, a anunțat, vineri, IGPR.
„Omar Hayssam se află în custodia Poliției Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.
Potrivit sursei citate, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistrații Curții de Apel București, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.
În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.
La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul București la 16 ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.
Contactați de MEDIAFAX, reprezentanții Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor au spus că nu știu unde a fost dus Omar Hayssam după aducerea acestuia în țară.
Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Omar Hayssam se află în acest moment în arestul Poliției Române, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.
„Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliției. El a fost predat polițiștilor români la ora 6.40”, a menționat Oprea.
El a anunțat anterior, într-un comunicat de presă, că Omar Hayssam a fost predat Poliției Române în cursul dimineții de vineri.
„Aducerea sub autoritatea instituțiilor statului român pentru a-și ispăși pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnaliști români răpiți în Irak stabilită de instanțele românești este rezultatul unor activități complexe desfășurate timp îndelungat de instituțiile de siguranță națională ale statului român”, afirma purtătorul de cuvânt al președintelui Băsescu într-un comunicat de presă intitulat „Aducerea în România a domnului Omar Hayssam”.
Omar Hayssam a fost reținut în 5 aprilie 2005 și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor de servicii de informații române, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.
În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnaliști, cazul acestuia constituind o premieră în România.
Președintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” și nu mai are cancer. Președintele preciza că partea română știe unde se află acesta, pentru că este subiect de discuție cu partea siriană. „Știm precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea atunci Băsescu.
Comisia de expertiză medico-legală consemna, în raportul transmis în 2006, în cazul cererii de eliberare din arest a lui Hayssam, că tratamentul pentru Omar Hayssam nu poate fi realizat în rețeaua penitenciarelor, ci doar în unități oncologice aparținând Ministerului Sănătății.
Medicul care a reprezentat ANP în comisia Institutului Național de Medicină Legală și a semnat raportul de expertiză referitor la Omar Hayssam, George Enculesei, susținea însă în fața instanței Curții de Apel București că starea de sănătate a acestuia este bună și că își menține părerea că sirianul poate fi tratat în rețeaua medicală a penitenciarelor.
George Enculesei – medicul reprezentant al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) în comisia INML – a semnat raportul oficial al expertizei medico-legale, emis la cererea Curții de Apel București, alături de o comisie de nouă medici, printre care prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. I. Bălănescu, prof. dr. Rodica Anghel și prof. dr. Dan Mircea Cheța.