IGSU: 640 de persoane afectate de incendiul din Confort City; 24 de apartamente, distruse
Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul produs marți la un bloc din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente, aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporție de 10-30%, informează IGSU.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) mai precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune într-o proporție mult mai mică, de maximum 5%, din cauza apei folosite la stingerea incendiului. De asemenea, potrivit sursei citate, a fost afectată, pe o suprafață de aproximativ 5%, izolația de polistiren a imobilului.
Construcția, cu o suprafață construită de 1.850 de metri pătrați, este formată din două blocuri, lipite unul de celălalt, fiecare având două scări. Din blocul de locuințe cu un total de 288 de apartamente, au fost afectate în jur de 640 de persoane, dintre care 120 de la mansardă și 520 de la etajele inferioare, potrivit aceleiași surse. „Împreună cu administratorul imobilului, se va stabili numărul exact de locatari”, mai spun cei de la IGSU.
În timpul intervenției la incendiu, 11 persoane au acuzat atacuri de panică, iar trei pompieri militari, ușor intoxicați cu fum, au necesitat transportul la Spitalul de Urgență Floreasca, pentru a primi oxigen, mai precizează IGSU.
Potrivit sursei citate, o comisie formată din specialiști de la ISU București și ISU Ilfov, alături de reprezentanți ai poliției și ai Inspectoratului de Stat în Construcții, s-a întrunit miercuri pentru a investiga cauzele probabile ale producerii incendiului.
IGSU face totodată precizări cu privire la desfășurarea intervenției pentru stingerea incendiului.
„Conform prevederilor legale în vigoare, la amplasarea în teritoriu a subunităților specializate de intervenție se ține cont ca timpul de răspuns în localitățile din raionul de intervenție să fie cuprins între 15-30 minute, iar raza medie a acestuia să fie între 15-30 km, în condițiile unei viteze medii de deplasare a autospecialelor de 60 km/oră. Având în vedere faptul că în județul Ilfov, cele mai apropiate subunități sunt în localitățile Măgurele și Afumați, aflate la 30 km, respectiv, 25 km față de Popești-Leordeni, unde s-a produs situația de urgență, intervenția a fost asigurată, în faza inițială, de către Detașamentul de Pompieri Apărătorii Patriei din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dealu Spirii al municipiului București. Succesiv, au fost concentrate forțe și mijloace de la detașamentele de pompieri Pieptănari, Morarilor, Vitan, Băneasa, Dămăroaia, Chimiștilor și secțiile de pompieri Fundeni și Grozăvești, din cadrul aceluiași inspectorat, precum și detașamentele de pompieri Măgurele și Afumați, ce aparțin Inspectoratului pentru Situații de Urgență Codrii Vlăsiei al județului Ilfov”, se arată în comunicat.
Pentru localizarea și lichidarea incendiului, au intervenit, în total, 31 de autospeciale de stingere cu apă și spumă, 10 autospeciale pentru lucru la înălțime, patru ambulanțe SMURD, cinci autospeciale de descarcerare, trei motopompe remorcabile (pentru alimentare cu apă), șase autocamioane de intervenție (pentru transportul buteliilor de aer comprimat) și mașina medicului de urgență, de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Floreasca, potrivit IGSU.
Cele 10 autospeciale pentru lucru la înălțime au fost dislocate de la unități aflate la distanțe cuprinse între opt și 25 de kilometri față de locul intervenției.
La stingerea incendiului au participat, în total, aproximativ 200 de pompieri militari, care au acționat cu 57 de mijloace de intervenție, timp de 12 ore, în regim de continuitate, până miercuri dimineață, în jurul orei 2.00.
Locatarii blocului au reclamat faptul că intervenția la incendiu a fost întârziată din cauza faptului că pompierii nu au avut apă.
Potrivit IGSU, intervenția la incendiu a fost îngreunată de barierele de acces și de mașinile parcate în zonă, care au întârziat intrarea echipelor de pompieri, dar și de faptul că rețeaua de hidranți a complexului nu a funcționat, au mai spus cei de la IGSU.
„Pompierii militari au intervenit la incendiu folosind apă din rezerva proprie, din râul Dâmbovița și de la un agent comercial”, a precizat, marți, IGSU.
Incendiul de marți a izbucnit la mansarda unui bloc cu 11 niveluri din ansamblul rezidențial Confort City aflat în Popești-Leordeni, la granița cu sectorul 3.
Complexul Confort City, deținut de frații Robert și Ionuț Negoiță, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adaugă parcări, două minimarketuri, o grădiniță, locuri de joacă pentru copii și parcuri.
Dezvoltatorul ansamblului Confort City a anunțat că pune la dispoziția persoanelor afectate de incendiul de marți apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spații, până la refacerea locuințelor proprii. Asftel, o parte a locatarilor afectați de incendiu au fost cazați, marți seară, la Rin Grand Hotel din Capitală, deținut tot de frații Negoiță.
Zeci de locatari ai blocului afectat de incendiu vor să ceară dezvoltatorului imobiliar să le restituite sumele plătite pentru locuințe sau să le dea o altă casă într-un alt imobil.
Locatarii au luat această inițiativă spunând că, din motive de siguranță, nu sunt de acord să locuiască în continuare în blocul afectat de incendiu, chiar dacă acesta va fi reabilitat.