Ilie Carabulea și reprezentanți ai Carpatica Asigurări și ai ASF, vizați într-un dosar de corupție. Omul de afaceri a fost ridicat de procurori și dus la audieri

Publicat: 28 01. 2014, 14:42

UPDATE Ilie Carabulea, ridicat din Sibiu de procurori și dus la București pentru audieri

Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticorupție și va fi dus la sediul DNA din București, pentru a da declarații, Radu Mustățea și alte persoane suspectate de fapte de corupție fiind deja audiate.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, procurorii anticorupție îl aduc la București pe Ilie Carabulea, cu o mașină care a plecat din Sibiu marți la prânz, după ce au fost făcute percheziții.

Ilie Carabulea va fi audiat la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție, urmând ca procurorii să decidă dacă în cazul acestuia vor fi luate măsuri preventive.

Sursele citate au precizat că la sediul DNA sunt deja audiate unele dintre persoanele vizate în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupție, printre aceștia fiind și Radu Mustățea, membru în CA al Carpatica Asig și președintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România.


Perchezițiile făcute de DNA la Sibiu și București într-un dosar de corupție vizează reprezentanți ai societății Carpatica Asigurări, precum și funcționari din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), printre suspecții care vor fi duși la audieri fiind și omul de afaceri Ilie Carabulea.

Surse judiciare au declarat, marți, pentru MEDIAFAX că perchezițiile DNA vizează reprezentanți ai Carpatica Asigurări, precum și funcționari din Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Conform surselor citate, în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupție 11 persoane, între care un fost director al Carpatica devenit membru al Autorității de Supraveghere Financiară și un președinte al Biroului de Asigurări din România care susțineau interesele Carpatica.

Potrivit surselor citate, fostul director al Carpatica devenit membru al ASF și vizat în acest dosar ar fi Radu Mustățea, iar celălalt membru al conducerii societății ajuns și el la ASF și vizat în dosar ar fi Marian Mîrzac.

Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în anchetă ar fi vizat și Carabulea, care le-ar fi oferit funcții lui Mustățea și Mîrzac, ajunși ulterior membru, respectiv președinte al Biroului de Asigurări din România.

Carpatica ar fi trebuit să-și majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat această operațiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influențat controlul ASF la companie, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendată activitatea pe piața asigurărilor, potrivit surselor citate.

Aceleași surse arată că Mîrzac îi transmitea informații lui Carabulea prin intermediul lui Mustățea.

Perchezițiile au loc la mai multe sedii ale Carpatica Asigurări din municipiul Sibiu, precum și la locuințele omului de afaceri Ilie Carabulea, dar și ale membrilor familiei acestuia, și sunt în desfășurare. De la locuința din Sibiu a fiului lui Carabulea, unde perchezițiile s-au finalizat, anchetatorii au ridicat mai multe documente.

La ora transmiterii acestei știri, în fața sediului aflat în incinta Centrului de Afaceri Sibiu se află mai multe mașini ale MAI și ale Jandarmeriei, iar anchetatorii fac percheziții în birouri, în timp ce majoritatea angajaților au fost trimiși acasă.

Din sediul Carpatica Asigurări aflat în incinta Centrului de Afaceri Sibiu fusese scoasă de anchetatori până acum o femeie care a fost dusă la audieri.

Centrul de Afaceri Sibiu este deținut tot de Ilie Carabulea, clădirea, aflată în zona centrală a orașului, fiind realizată din fonduri europene în perioada 2009-2012, valoarea totală a proiectului depășind 87 de milioane de lei.

Procurorii DNA fac, marți, 17 percheziții în București și Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, fals și instigare la fals

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în această cauză se fac cercetări privind fapte de corupție și asimilate acestora, printre care asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influență, abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la uz de fals.

„În cursul dimineții de 28 ianuarie 2014, ca urmare autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 17 locații situate în municipiile București și Sibiu”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Acțiunea procurorilor DNA este sprijinită de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.