Iliescu, minerii și Ucraina. „Noi nu am făcut din Piața Universității o problemă. Am lăsat oamenii să-și descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm și să exacerbăm acest fenomen”

Publicat: 21 02. 2014, 16:23
Actualizat: 06 11. 2019, 15:01

IICCMER dezaprobă ferm afirmațiile lui Ion Iliescu, care susține că protestele din Piața Universității ar fi putut fi „fermentul unei mișcări anarhice, dar că disensiunile au fost aplanate prin înțelepciune și dialog”.

„Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc face precizarea că fenomenul Piața Universității a fost un ferment nu al unei mișcări anarhice, ci al aspirațiilor societății civile la valorile democratice. Disensiunile, interesat întreținute de autoritățile de la acea vreme, nu au fost aplanate prin dialog, ci prin reprimarea violentă a manifestanților”, se arată într-un comunicat al instituției amintite.

Totodată, IICCMER consideră că declarațiile fostului președinte ultragiază memoria victimelor mineriadelor, având intenția de a falsifica adevărul istoric. „Mineriadele au reprezentat acțiuni violente de stradă cu scopul anihilării opozanților politici și a fenomenului Piața Universității. (…) În timpul acestora, autorități ale statului s-au făcut vinovate de grave abuzuri și încălcări flagrante ale drepturilor omului (decese, vătămări corporale severe, acte de tortură, arestări arbitrare, fără forme legale, distrugeri ale bunurilor din domeniul public/privat etc.), cele mai multe nefiind niciodate sancționate”, se mai arată în comunicat.

„Piața Universității a fost un protest democratic”

Contactat de gândul, fostul președinte al României a susținut că nu a făcut o comparație între cele două mișcări de stradă. „Am făcut doar o distincție, nu o comparație. E cu totul altceva. Piața Universității a fost un fenomen izolat, într-un context oarecum echilibrat. Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina e o mișcare total diferită, într-un alt context”, a spus Iliescu.

În opinia sa, ar fi fost imposibil ca fenomenul „Piața Universității” să ajungă în situația în care este acum Kievul. „La București am avut un caz total izolat, o manifestare de opoziție politică, într-o situație în care FSN-ul avea o popularitate enormă. Noi nu am făcut din Piața Universității o problemă. Am lăsat oamenii să-și descarce energiile în acel perimetru. Nu am căutat să incităm și să exacerbăm acest fenomen. A fost un protest democratic”, a susținut Iliescu.

În ceea ce privește reprimarea violentă a exprimării democratice de către minerii veniți la București, fostul președinte spune că ortacii au ajuns în Capitală după încheierea protestului. „Minerii n-au avut de a face cu Piața Universității. Fenomenul se încheiase” a mai declarat Ion Iliescu pentru gândul.