Iliescu: Radu Vasile a fost un om deschis dialogului

Publicat: 03 07. 2013, 13:59
Actualizat: 10 02. 2014, 23:46

Fostul șef al statului Ion Iliescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că fostul premier Radu Vasile a fost un om deschis dialogului, el arătând că această deschidere spre dialog și consultare a caracterizat poziția sa ca om politic și că a avut cu acesta relații de respect reciproc.

„El are un om deschis dialogului și, în ciuda faptului că ne aflam pe poziții politice diferite, relația noastră a fost o relație civilizată, de stimă și respect reciproc. Este ceea ce caracteriza poziția lui ca om politic”, a spus Iliescu.

El a precizat că a avut relații bune, apropiate, de stimă și respect reciproc cu Radu Vasile.

„Regret că a încetat din viață Radu Vasile. Știam că era suferind, am avut contacte cu el chiar în perioada aceasta din ultimii ani, inclusiv când a fost la o intervenție în Israel. Am avut o relație civilizată, în ciuda faptului că ne aflam pe poziții politice diferite. El era în conducerea PNȚ, a fost și prim-ministru. Independent de acest lucru, a fost omul de dialog, adică relațiile noastre nu au fost conflictuale în plan personal. A fost omul care găsea întotdeauna calea abordării deschise, civilizate”, a spus Iliescu.

El a mai arătat că această deschidere spre dialog l-a caracterizat pe Radu Vasile și în perioada în care a fost premier, când a avut porbleme delicate, dificile.

„Nu ezita să se consulte. A fost momentul când minerii din Valea Jiului porniseră spre Capitală. El a plecat înaintea lor, a intrat în dialog cu ei, apoi în dialog cu partidele”, a mai spus Iliescu.

Aurelian Pavelescu a menționat că Radu Vasile a contribuit la reconstrucția partidului după 1990, fiind secretar general sub președinția lui Corneliu Coposu. „El a fost foarte iubit în partid. Suntem alături de familie în aceste momente dificile”, a mai afirmat Pavelescu.

Radu Vasile, în vârstă de 71 de ani, a murit în noaptea de marți spre miercuri.

Fostul premier țărănist Radu Vasile suferea de cancer la colon, iar în urmă cu trei ani fusese operat, el tratându-se atat în țară, cât și în Isreal.

Radu Vasile a fost prim-ministru în perioada aprilie 1998 și decembrie 1999, propus de PNȚCD. Radu Vasile a fost senator PD de Argeș în legislatura 2000-2004, iar în 2 februarie 2004 a fost ales vicepreședinte al Senatului, la propunerea PD, înlocuindu-l pe senatorul Ion Vela.

Cariera sa politică a fost legată de PNȚCD, formațiune în care a fost secretar general și membru al Biroului de Conducere.

De asemenea, Radu Vasile a fost profesor la ASE.