Imaginea dinaintea dezastrului: Chimicalele explozive sunt înghesuite în depozitul din Beirut / În 2014, presa rusă a scris despre „bomba plutitoare” care transporta substanța periculoasă

Publicat: 06 08. 2020, 07:24
Actualizat: 07 08. 2020, 19:07

O fotografie stranie a apărut pe rețelele sociale, care ar înfățișa depozitul din Beirut în care au fost înghesuite, în condiții precare, cantitățile industriale de nitrat de amoniu, a căror explozie devastatoare a dus la moartea a peste 135 de persoane. Pagubele materiale ale dezastrului din Beirut sunt de ordinul miliardelor de dolari și reconstrucția orașului va fi, cu siguranță, o provocare uriașă.

În imagine se vede cum sacii de nitrat de amoniu sunt înghesuiți în depozitul din portul din Beirut, înainte să explodeze, cauzând moartea a 135 de oameni, scrie mirror.co.uk.

În fotografie sunt trei bărbați, care par să verifice sacii uriași cu nitrat de amoniu, în Depozitul 12 din portul libanez.

„Bomba” de 3.000 de tone, abandonată de un oligarh în toamna lui 2013

Se presupune că încărcătura periculoasă a fost abandonată de oligarhul rus Igor Grechushkin în septembrie 2013, înainte să fie transferată în portul din Beirut.

Rusul va fi acum anchetat, în timp ce responsabilii portului din Beirut au fost plasați în arest la domiciliu.

Trei zile de doliu național în Liban

Autoritățile libaneze continuă să scoată cadavre de sub ruinele orașului și să caute oamenii dispăruți, în urma exploziei care a devastat orașul și s-a soldat cu peste 5.000 de răniți.

Marți, premierul libanez Hassan Diab a decretat trei zile de doliu național în urma apocalipsei din port.

250.000 de oameni au rămas fără case, după ce suflul exploziei a distrus clădirile. Președintele Michel Aoun a declarat că o cantitate de 2.750 tone de nitrat de amoniu, folosit la fertilizatori, dar și la fabricarea bombelor (vezi atentatul din Oklahoma City, SUA, 1995), a fost depozitată în port, timp de șase ani, după confiscare.

Autoritățile nu au confirmat originea exploziei inițiale, care a generat explozia uriașă, chiar dacă surse din aparatul de securitate și presa locală afirmă că tragedia ar fi pornit de la scânteia unui aparat de sudură.

Nava afaceristului Grechushkin, care transporta fertilizatorul foarte periculos, a fost reținută pe ruta Georgia – Mozambic.

Grechushkin – care locuiește în prezent cu soția în Cipru – ar putea fi anchetat cu privire la transportul respectiv, care a generat cea mai devastatoare explozie din istoria Libanului.

Presa rusă a avertizat cu privire la „bomba plutitoare”

La momentul respectiv, în iulie 2014, căpitanul Boris Prokoshev a avertizat că transportul este foarte periculos, declarând, pentru un ziar din Ucraina: „Am fost abandonați, fără venituri, pe un butoi cu pulbere, timp de zece luni”.

Un ziar din Rusia, care a scris despre situație, a descris, la acea vreme, nava lui Grechushkin ca fiind o adevărată „bombă plutitoare”.