Imaginea lui Bruce Willis a ajuns să fie folosită într-o poveste cu o bancă rusească și datorii de 900 milioane de dolari
Miniștrii britanici au avertizat că sutele de milioane de dolari care ar fi fost fraudate de foști șefi ai National Bank Trust, o bancă controlată de Rusia, ar putea ajuta la finanțarea efortului de război al președintelui rus Vladimir Putin.
Potrivit The Guardian, într-una dintre cele mai importante campanii de marketing din Rusia, actorul Bruce Willis a făcut reclamă pentru banca rusească în 2011. Imaginea vedetei de la Hollywood afișată în 400 de sucursale din Rusia a dus la creșterea profilului băncii și a cifrei de afaceri.
Miniștrii britanici sunt presați acum să impună sancțiuni băncii, din cauza eforturilor acesteia de a recupera datorii de sute de milioane de lire sterline din Marea Britanie.
În urmă cu un deceniu, banii se revărsau în cuferele băncii de la clienți, iar sume mari au fost trimise în întreaga lume sub formă de împrumuturi pentru o rețea de companii offshore. Dar au apărut acuzații că au fost făcute tranzacții cu documente false, într-o schemă frauduloasă care avea ca scop să ascundă creditele neperformante și să-i îmbogățească pe directorii băncii.
Willis nu a avut niciodată cunoștință despre această schemă de fraudare
Willis nu a avut niciodată cunoștință despre această schemă de fraudare.
Înalta Curte din Londra a decis în ianuarie 2020 că banca are de recuperat datorii de 900 de milioane de dolari (735 de milioane de lire sterline) de la trei foști șefi, dintre care doi locuiesc în Marea Britanie, care ar fi fost implicați în schema frauduloasă. Banca încearcă acum să recupereze banii datorați în Marea Britanie, dar miniștrii de la Londra se întreabă dacă acest lucru este posibil, având în vedere sancțiunile impuse Rusiei.
Acționarul majoritar al National Bank Trust este acum Banca Centrală a Rusiei, așa că orice sumă de bani recuperată în Marea Britanie ar putea ajunge la statul rus.
„Sunt prea multe semne de întrebare în jurul National Bank Trust. Unul dintre acestea este dacă ar putea canaliza fonduri către regimul Putin, de care Kremlinul are o nevoie disperată”, a spus Christine Jardine, o parlamentară liberal-democrată.
„Guvernul trebuie să dea asigurări publicul britanic că sancțiunile sunt aplicate tuturor prietenilor Kremlinului, fără excepție, și că National Bank Trust nu poate să-l ajute pe Putin să-și finanțeze efortul de război,” a continuat ea.
Marea Britanie a impus sancțiuni Băncii Centrale a Rusiei pe 28 februarie, la patru zile după declanșarea invaziei în Ucraina. Ministerul de Externe nu a precizat dacă și National Bank Trust se confruntă și cu sancțiuni.
Banca susține că foștii acționari majoritari – Ilia Iurov, fostul președinte al consiliului de supraveghere, Nikolai Fetisov, fostul președinte al băncii și Serghei Beliaev – au orchestrat o schemă de fraudare pentru a ascunde credite neperformante și pentru a-și oferi salarii și bonusuri de milioane de dolari. Rusia a încercat să-l extrădeze pe Yurov din Marea Britanie în 2018, dar cererea a fost refuzată pe motiv că nu ar avea parte de un proces echitabil.