Racheta chinezească despre care mulți oameni de știință au apreciat că a fost scăpată de sub control s-a prăbușit, duminică dimineață (ora României), în Oceanul Indian, nu departe de insulele Maldive.
Racheta, care s-a dezintegrat în momentul în care a intrat în atmosfera Pământului, a trecut peste Oceanul Atlantic, Peninsula Iberică, Marea Mediterană şi Peninsula Arabică, apoi rămășițele sale au ajuns în Oceanul Indian.
Conform The Guardian, oameni din Iordania și Oman au surprins în imagini rămășite din racheta chineză dezintegrată în atmosferă. Ele apar ca o luminiță, ca un punct alb care se mișcă pe cer cu repeziciune.
Racheta a revenit pe Pământ după ce a dus în spațiu primul dintre cele trei elemente ale viitoarei staţii spațiale chinezești.
Bill Nelson, aflat la șefia NASA, a fost astronaut, a criticat China după acest incident. „Națiunile care ajung în spațiu trebuie să minimizeze riscurile la adresa oamenilor. Este clar, China nu respectă standardele rezonabile privind deșeurile spațiale”, a spus oficialul.
Cu toate că ar fi putut distruge racheta, Pentagonul spune că nu are în plan să intervină în acest fel, explicând că aceasta ar putea să se dezintegreze total la intrarea în atmosferă.
„Potrivit ultimelor estimări pe care le-am văzut, căderea este prevăzută pentru 8 sau 9 mai. În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta. Sperăm că va cădea undeva unde nu va face rău nimănui, în ocean” a afirmat ministrul Apărării SUA într-o conferinţă de presă, potrivit BBC.
Acest incident nu este o premieră pentru China. În aprilie 2018, acum 3 ani, un laborator spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera Terrei, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Oficialii chinezi au negat că laboratorul ar fi scăpat de sub control.