Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Iași, Diana Micu Cheptene, a declarat miercuri noaptea, corespondentului MEDIAFAX, că s-a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Cristian Bîrzu. Potrivit DIICOT, acesta vrut să comită „atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării”, potrivit DIICOT.
Sursa: Facebook
Mandate de arestare au fost date și pe numele lui Gabriel Pintilie, Cristian Aștefănoaei și Constantin Mandache, acuzați de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.
Decizia magistraților Curții de Apel Iași a venit după aproape 7 ore de deliberări. Cei patru bărbați au fost duși în Arestul IPJ Iași.
„În fapt s-a reținut că inculpatul Bîrzu Cristian, domiciliat în Roman, județul Neamț, cetățean român convertit la islam și identificat cu indicatori de radicalizare, după ce a executat o pedeapsă privativă de libertate în regim de penitenciar în Germania și în Romania, și-a exprimat intenția de a comite atacuri cu bombă la adresa trupelor speciale ale Ministerului Afacerilor Interne care ar încerca capturarea sa în vederea reîncarcerării, acesta aflându-se sub măsura controlului judiciar într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Bacău”, arată DIICOT, într-un comunicat de presă remis miercuri MEDIAFAX.
Bărbatul a fost condamnat pe 2 februarie 2015 de către Tribunalul Neamț la cinci ani de închisoare pentru tentativă de omor, faptă ce a avut loc în februarie 2013, victima, un bărbat de 42 de ani, fiind înjunghiată în zona gâtului. Potrivit DIICOT, în timpul executării pedepsei într-un penitenciar din Germania, bărbatul a intrat în contact cu mai mulți deținuți de religie musulmană, unii dintre aceștia radicalizați, și s-a raliat la ideologia acestora, declarându-și susținerea față de atentatele teroriste ca mod de rezolvare a unor probleme socio-religioase.
„Deși era plasat sub control judiciar, inculpatul Bîrzu Cristian și-a manifestat intenția de a părăsi România, prin orice mijloc și indiferent de consecințe, pentru a se deplasa în Germania de unde, cu sprijinul unor membri ai comunității musulmane, să intre în legătură cu elemente jihadiste din Siria”, arată procurorii.
Anchetatorii au stabilit de asemenea și existența unui grup infracțional organizat inițiat în cursul anului 2017 de către ceilalți trei reținuți și un alt suspect, specializat în contrafacerea de documente și înscrisuri oficiale, respectiv cărți de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverințe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuțe de înmatriculare auto, autorizații de transport etc.
„La gruparea infracțională a aderat și inculpatul Bîrzu Cristian care și-a manifestat în nenumărate rânduri intenția de a ajuta și susține persoane de origine musulmană sau persoane refugiate din țările în care se desfășoară conflicte armate, de a pătrunde în spațiul european, prin punerea la dispoziția acestora, contra cost, a documentelor de care aceștia au nevoie, documente falsificate de către membrii grupului infracțional menționat mai sus. În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpații Aștefănoaei Cristian și Pintilie Gabriel se ocupau personal de falsificarea actelor iar inculpatul Mandache Constantin avea rolul de a falsifica acte și de a găsi persoane interesate de falsificarea acestora, de a prelua documentele necesare falsificării, de a primi sumele de bani date pentru falsificare și de a remite ulterior actele fasificate”, potrivit sursei citate.
Cristian Bîrzu a aderat la grupare în 2017, el având rolul de a indentifica clienți interesați să obțină acte falsificate, oameni de la care primea bani.
Totodată, bărbatul a obținut acte false de la membrii grupării pentru a ieși ilegal din România în cazul în care ar fi fost condamnat definitiv.
„În urma administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârșitul lunii iulie 2017, inculpatul Bîrzu Cristian a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetățean sirian care se afla pe teritoriul Marii Britanii căruia, prin intermediul membrilor grupării infracționale, i-a efectuat un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie”, arată DIICOT.
Referat: Românul reținut pentru terorism, legături inclusiv cu interlopul bucureștean Ioan Clămparu
Cristian Bîrzu, bărbatul din Roman reținut de DIICOT pentru terorism, fiind suspectat că plănuia atacuri cu bombă vizând trupele speciale ale MAI, avea legături inclusiv cu interlopul bucureștean Ioan Clămparu, arată procurorii în referatul cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii arată, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în timpul deplasărilor repetate în lași, după ce a fost eliberat din penitenciar, dar și în contextul relațiilor în lumea interlopă, Cristian Bîrzu și-ar fi procurat materiale/ dispozitive pe care să le utilizeze într-un atac violent.
„Inculpatul BÎRZU CRISTIAN s-a exprimat clar, în sensul că nu este dispus sub nicio formă și nu ar mai accepta/suporta o nouă perioadă de detenție în România și nu mai are nimic de pierdut, motiv pentru care plănuiește să-i lase să intre în casa sa pe membrii trupelor de intervenție, după care să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat”, potrivit documentului.
În timpul încarcerării la Penitenciarul Iași, bărbatul a avut un comportament foarte violent, s-a impus ca șef de cameră și a fost diagnosticat cu afecțiuni psihice, respectiv tulburare de comportament și psihopatie iritabil-impulsivă, acesta fiind recidivist, arată procurorii.
„Cetățeanul român BÎRZU CRISTIAN, conform datelor media, este unul din cei mai violenți traficanți de persoane, fiind stabilit în legătură inclusiv cu interlopul bucureștean Ioan Clămparu”, mai arată procurorii în refratul cu propunerea de arestare preventivă.
Astfel, în timpul cât a stat în închisoare, Cristian Bîrzu a dobândit o repulsie față de trupele speciale și și-a manifestat dorința de a se răzbuna pe ei.
„BÎRZU CRISTIAN: Da, e de la Gardă. …[expresie licențioasă] în morții lor! Eu le pregătesc o bombă! Eu nu mai vin înapoi la pușcărie! Păi!
DOMN: [râde] Știu că ești nebun.
BÎRZU CRISTIAN: Eu sunt conștient. Eu sunt aici, pe mine nu mă mai motivează nimic, mă, că dacă-mi dă mandatu” ăsta mare, eu… [expresie licențioasă] în morții lor!
DOMN: Îi omori!
BÎRZU CRISTIAN: Cu tot cu ei. Patru, cinci mascați am luat cu mine și la revedere! O să auziți voi de mine!
DOMN: Cum?
BÎRZU CRISTIAN: O să auziți voi de mine ce-am făcut afară! Eu la pușcărie viu nu mai ajung!
……………………………………………………………………………………………………………………..
BÎRZU CRISTIAN: Nu suport nici măcar…[cuvânt trivial] nimic, să le văd. Să mor, nu vreau nimic! Eu acuma mă concentrez pe cazu” ăsta. La revedere! Nu-mi trebuie, frate! Am fost la, la mosc-…, la ăsta, la JAMIRA, aicea la… S-o făcut musulman. Știi că eu m-am convertit?
DOMN: Da, te-ai pocăit.
BÎRZU CRISTIAN: Nu pocăit, frate, converit la musulmani!”, se arată într-o discuție avută de bărbat pe 16 martie cu o persoană neindentificată.
Mai mult, anchetatorii au stabilit că, pe 25 martie, bărbatul a sunat la Serviciul Unic de Apeluri de Urgență 112, spunând că are două grenade pe care vrea să le folosească și așteaptă trupele de intervenție ale Poliției Române.
„OPERATOR: 112, ce urgență aveți? Alo, ce urgență aveți?
BÎRZU CRISTIAN: Alo!
OPERATOR: Spuneți, ce urgență aveți?
BÎRZU CRISTIAN: N-am nicio urgență ! Pregătiți zece – cinșpe mascați să vină peste mine…Bîrzu Cristian mă numesc… (neinteligibil). zece – cinșpe mascați am nevoie de la antitero să vină peste mine, asta vreau! Să le văd fețele aici când ajung la apartamentul meu, asta vreau … zece – cinșpe mascați…
BÎRZU CRISTIAN: Urgență, vrei urgență?
OPERATOR: da, ce urgență…?
BÎRZU CRISTIAN: Pune așa…trimite antitero peste mine ca să sară fulgii din ei, cu toate trupele lor, cu abuzurile care le fac ei…Trimite-i încoace peste mine să -i arunce două, două grenade să sară în aer …(neinteligibil). Trimite mascații încoace…”, se arată în discuția purtată de către Bîrzu cu operatorul de la 112.
Totodată, bărbatul făcea parte dintr-o grupare care falsifica documente, inițiată în 2017 de către Cristian Aștefănoaei, Gabriel Pintilie, Constantin Mandache și un alt suspect, gruparea fiind specializată în falsificarea de documente și înscrisuri oficiale, respectiv cărți de identitate, documente de călătorie, permise de conducere, adeverințe medicale, contracte de muncă, asigurări auto, plăcuțe de înmatriculare auto, autorizații de transport.
Potrivit referatului cu propunerea de arestare, prețul pentru un permis și un pașaport contrafăcut era de 2.500 euro.
Procurorii DIICOT Iași l-au reținut pe Cristian Bîrzu, pentru acte de terorism, inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și trafic de migranți și Gabriel Pintilie, Cristian Aștefănoaei și Constantin Mandache, pentru inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat și fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. Cei patru au fost prezentați Curții de Apel Iași cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.