Scene incredibile de revelion într-un restaurant din Dolj, care ar fi trebuit să găzduiască petrecerea de Anul Nou pentru 600 de ameni. Nemulțumiți că nu au fost tratați potrivit meniului trecut în ofertă, oltenii veniți să petreacă la palatul RSR au dat buzna în bucătărie, au spart pahare și farfuriP iar unii dintre ei s-au apucat să-și gătească singuri. Totul ar fi pornit de la un pește. Stricat. Și de la niște alune. Cu viermi. Nu orice fel de viermi, ci unii uscați. E drept, văzuți de Mihaela Popescu, o femeie care a petrecut Revelionul la Palat.
S-a întâmplat în comuna Podari, din Dolj, la un complex turistic unde 600 de persoane au vrut să se distreze de Revelion. Ce a urmat însă le-a depășit imaginația, transformând petrecerea într-una „de groază”. Ori de pomină, în funcție de cine povestește. Petrecăreții spun că au fost păcăliți și hrăniți cu mâncare veche, iar patronul localului – că a fost furat, iar restaurantul – devastat.
Party-ul oltenesc a avut toate ingredientele: muzică, mâncare, lacrimi, stigături, ba chiar și poliție, pentru că la fața locului a ajuns chiar în primele ore ale lui 2013 și comisarul șef Popa Mauriciu, șeful Poliției Craiova.
CUM ARĂTA OFERTA DE MENIU LA RESTAURANTUL PALATUL RSR DE REVELION
N-au lipsit nici reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare, ori cei ai Protecției Consumatorului. Peștele „incriminat”, preparatul de la care s-ar fi iscat răzmerița din bucătărie, trebuia analizat. „Preparatele sunt proaspete, de la hypermarket”, se apără patronul Costi Gheorghe, iar reprezentanții DSV îi dau dreptate cu hârtiile în mână. „Peștele și alunele sunt în termenul de valabilitate”, susțin aceștia.
Ancheta continuă. Iar revelionul de la Palatul RSR ajunge și pe internet, nu doar la jurnalele televiziunilor de știri.
„Atacul bucătăriei”, postat pe YouTube
La câteva ore de la incidentul de la Palat, pe YouTube au fost postate și filmulețe de către unii dintre petrecăreți. Imaginile de la „revelionul jaf” sunt înregistrate cu telefonul mobil în bucătăria restaurantului.
„Uite, mă, făceau oamenii de mâncare, ce dracu” – se aude pe fundal într-una dintre înregistrări, în timp ce cameramanul de ocazie filmează tot ce-i intră în vizor, mai puțin capetele celor care se transformaseră după miezul nopții din clienți în bucătari: vase cu mâncare, frigidere devalizate, tăvi cu carne de friptură, boluri pregătite pentru desert, castroane cu piftie, ori o angajată cu bonetă și halat care, în nebunia generală, își vede calmă de treabă.
Mesaje scrise cu smântână
Imaginile postate surprind diferite momente ale asediului asupra bucătăriei. De la frigidere pline, la preparate trântite pe jos. Nu lipsesc nici personajele: tineri; fete și băieți ce pătrund în bucătărie, fumează, își pregătesc singuri mâncarea, ori se servesc din preparatele deja pregătite de personal.
Unii sunt dornici să transmită mesaje folosindu-se de ce au la îndemână, fie frișcă, fie smântână. Dovadă protestul scris pe podeaua localului – „Hoții!”, protest prins de „ochiul” telefonului mobil.
Tot camera înregistrează și strigătele unor cliente însetate, care cer o sticlă de șampanie, o cola, sau ceva cocktailuri. Nu are cine să le răspundă însă, pentru că personalul restaurantului părăsise incinta. Motivul? „Erau să fie linșați”, spune Costi Gheorghe, patronul localului.
Cine sunt vinovații
De altfel, el are și o explicație pentru tot ce s-a întâmplat la Podari. Nu peștele ar fi fost de vină, ori restul preparatelor, ci câțiva clienți – „băuți și drogați”, care au devastat bucătăria și au furat tot ce au găsit. Recalcitranții ar fi aruncat pe jos tăvile cu mâncare. „N-au mai rămas alimente pentru servirea clienților”, a povestit astăzi Costi Gheorghe. Atunci s-ar fi declanșat revolta. Una căreia el nu i-a făcut față.
„Noi am cumpărat toate alimentele din hypermaketuri cunoscute și avem facturi. Nu am dat mâncare stricată. Totul a pornit de la un grup de aproximativ 40-50 de persoane. Erau băuți și drogați și au intrat puși pe scandal în bucătărie și au început să arunce tăvile cu mâncare pe jos. Au aruncat și au și furat, așa că noi nu am mai avut ce să mai servim la felurile următoare. Apoi toată lumea s-a revoltat. Eu am fost în local, dar nu am putut controla situația pentru că am zis că dacă intervenim în forță se va ajunge la acte de violență și nu am vrut”, a afirmat Costi Gheorghe.
Lista „obiectelor” dispărute din bucătăria restaurantului
El a mai spus că scandalagii i-au devastat bucătăria și au furat tot ce au găsit, inclusiv sacii cu cartofi, condimentele și murăturile din beci.
„Mi-au furat inclusiv oale, un expresor, un feliator, o mașină de tocat. De asemenea, din bar mi-au luat toate băuturile pe care le-au găsit: sticle de vin, diverse sortimente de spirtoase, ba chiar au furat și sacii de cartofi, condimentele și murăturile din beci. Așa ceva nu am văzut în viața mea și organizez evenimente de peste zece ani”, povestește starostele localului.
Gheorghe susține că deocamdată nu va depune plângere la Poliție. Așteaptă mai întâi să se încheie anchetele făcute de Comisariatul pentru Protecția Consumatorului și Direcția Sanitar Veterinară. Mai spune și că vrea să-i identifice pe clienții care nu au provocat pagube și au stat liniștiți la mese pentru a-i despăgubi.
Ce spune Protecția Consumatorului
În paralel, Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Dolj continuă ancheta. Chiar dacă nu au nicio plângere „scrisă, nici verbală”:
„Eu m-am autosesizat după ce m-a sunat o cunoștință”, a povestit miercuri șeful Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Dolj, Gheorghe Marinescu. Potrivit acestuia, „facturile sunt în regulă”. „Ei vor primi probabil o amendă, însă pentru modul în care a fost organizat acest eveniment, nu pentru mâncare stricată”, afirmă Marinescu.
Documente – Da, probe – Ba
Miercuri dimineață, și reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj au prezentat primele concluzii ale anchetei – produsele servite în noaptea de Revelion sunt în termen de valabilitate. „Noi am verificat certificatele de conformitate pentru produsele servite în noaptea de Revelion la acest restaurant și am constatat că atât peștele, cât și alunele sunt în termen de valabilitate”, afirmă Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj. Șeful Direcției mai spune că „verificările au fost făcute exclusiv pe baza documentelor prezentate de patron pentru că nu am mai găsit alimente în restaurant pentru a preleva probe”.