Federaţia Solidaritatea Sanitară a lansat un album în care prezintă efectele fizice pe care le au echipamentele de protecție asupra medicilor.
Albumul Străduinței și al Suferinței are ca scop evidențierea eforturilor pe care le fac medicii în combinezoane și sprijinirea solicitărilor referitoare la îmbunătățirea măsurilor de protecție, pe care Federația le-a adresat către Guvern.
Cadrele medicale pot încărca fotografii din timpul serviciului în albumul creat de Federație, pentru a le arăta oamenilor o imagine a sistemului sanitar din România și a luptătorilor din prima linie în contextul crizei coronavirusului.
Vicepreședintele Federației menționează două aspecte negative pe care echipamentele de protecție le au aupra cadrelor medicale:
„A sta îmbrăcat în acel costum te costă din două puncte de vedere. Primul este pur fizic: transpiri foarte mult, după ce l-ai pus pe tine nu-l mai poţi da jos, nu te poţi duce la toaletă. Altă componentă este legată de momentul în care ai de făcut manevre mai subtile, iar ochelarii se aburesc şi atunci efortul este mult mai mare. Noi, ca sistem de sănătate, suntem foarte înapoiaţi. Plătim pentru anii în care ne-am dezinteresat de politica de personal, nu mă refer numai la medici”, a declarat Florin Chirculescu, vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.
Federația cere autorităților Statului să realizeze o reformă a condițiilor de muncă a cadrelor medicale:
„Albumul Străduintei și al Suferinței reprezintă totodată un suport vizual, adecvat noului context, pentru solicitările pe care Federația Solidaritatea Sanitară le-a înaintat în mod repetat Guvernului privind măsurile de protecție și recompensă a salariaților din sănătate.
Solicitările noastre vizează o reforma reală a condițiilor de muncă a salariaților aflați în prima linie a luptei împotriva COVID-19 și realizarea unui plan național de protecție, bazate pe negocierea condițiilor de desfășurare a activităților corespunzător noului context”, se arată în comunicatul Federației.