În 672 de pagini, cele două volume centralizeazăo parte din rezultatele documentării efectuate de Ion Cristoiu în biblioteci și arhive în ultimii ani, urmărind informații și documente care redau realitatea istoriei.
„Cărțile adună Eseuri, Note, Documente risipite de-a lungul anilor prin reviste și dând seamă de o activitate de Istoric, desfășurată în Bibliotecă, diferită de cea de Istoric al clipei, desfășurată în ziare și la tv. Coperțile sunt astfel concepute încât să atragă. Una dintre cărți reproduce pe copertă o fotografie mai puțin cunoscută a lui Corneliu Zelea Codreanu, surprins în costum popular; cealaltă reprezintă un montaj în care chipurile lui Antonescu și Ceaușescu se profilează pe un fundal de dolari, menit a semnala că și în cazul Fondului Antonescu și în cel al Conturilor lui Ceaușescu e vorba de dolari, de mulți dolari, puși deoparte de cei doi Conducători în scopuri de interes național și furați de băieți de bine în scopuri strict personale”, explică Ion Cristoiu.
Printre textele pe care le prezintă acum publicului Ion Cristoiu se numără „Când CIA face filme porno”, „Nicolae Ceaușescu îl admira în secret pe Mareșalul Ion Antonescu”, „Ce ar trebui să învețe politicienii noștri de la Iisus”, „Contribuția presei la tâmpirea poporului”, „Dumnezeu la telefon!”, „Un mogul: Carol al II-lea”, „Afacerea Marea Debarcare”, „Influența timpului probabil asupra politicii” și „Legiunea văzută prin gaura cheii”.
„Dacă în «Statul versus Corneliu Zelea Codreanu», autorul îți propune să descoperi unul dintre cele mai tulburătoare procese din istoria României, în «De la Fondul Antonescu, la conturile lui Ceaușescu» poți afla cum s-au furat banii care puteau salva România după război și după revoluție”, dezvăluie editorii.
Cele două cărți sunt disponibile exclusiv în librăriile Cărturești și pecarturesti.ro.
Ion Cristoiu s-a născut pe 16 noiembrie 1948, în satul Găgești din județul Vrancea și împlinește anul acesta 50 de ani de media. Spune că nu îi place să sărbătorească și crede că cel mai de preț sfat pentru un tânăr jurnalist este să scrie din plăcere.
A debutat la Viața Studențească, iar în 1983, devenea editor la Scînteia Tineretului. Între anii 1992 – 1997, Ion Cristoiu a fost director la cotidianul Evenimentul zilei, considerat deschizătorul presei românești de după Revoluție. În prezent este editorialist la același cotidian și are numeroase apariții TV.