Primăria Arad a anunțat, luni, că impozitul pe clădiri va crește de peste 13 ori pentru firmele care ocupă imobile publice în municipiu, pentru că aleșii locali nu au aprobat proiectul de reevaluare a bunurilor imobile aparținând domeniului public și privat al statului.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria Arad, pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de luni se afla și „Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de reevaluare a bunurilor imobile aparținând domeniului public și privat al Statului Român/Municipiului Arad”, dar care nu a trecut la vot, nefiind susținut de USL.
„Proiectul nu a obținut numărul de voturi impus de lege pentru a fi aprobat. La ședință au fost prezenți 19 consilieri, iar proiectul nu a întrunit cele 16 voturi necesare. Este pentru a doua oară când acest proiect nu poate fi adoptat, iar consecința directă a refuzului de a vota al reprezentanților PSD și PC este faptul că numeroase firme arădene vor avea de plătit impozite pe clădiri de peste 13 ori mai mari”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că neaprobarea actualului Raport de reevaluare a imobilelor din domeniul public afectează doar firmele concesionare sau chiriașe în imobilele statului, deoarece conform contactelor de concesiune/închiriere, obligația achitării impozitelor le revine acestora.
„Legislația fiscală în cazul impozitelor pe clădiri pentru persoanele juridice prevede aplicarea unei cote de 1,5 la sută din valoarea de inventar a imobilelor, care se actualizează o dată la trei ani. În cazul în care procedura reevaluării nu se îndeplinește în acest interval, Codul Fiscal prevede că imobilele respective se impozitează cu 20 la sută din valoarea de inventar”, mai precizează comunicatul.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a precizat pentru corespondentul MEDIAFAX că vor fi afectate peste 250 de firme, unele care ocupă spații mari în imobile ale municipalității.
„A fost recalculat deja impozitul pe clădiri pentru primele 30 de firme din baza de date. Există o situație în care o societate va fi nevoită să plătească un impozit care crește de la 45.800 de lei pe an la 611.000 de lei”, a declarat Drăghici.
Purtătorul de cuvânt al USL Arad, Flavius Ghender, a declarat că aleșii locali ai Uniunii nu vor vota pentru proiectele puterii locale formate din PDL, UDMR și PP-DD, nemulțumiți că nu le sunt promovate proiectele inițiate de USL.
„Există o nemulțumire la nivelul consilierilor municipali ai USL, legată de modul în care sunt tratați de puterea locală în cadrul ședințelor Consiliului Local. Proiectele pe care le inițiază USL nu sunt introduse pe ordinea de a zi a ședințelor. Modalitatea prin care s-a ales să se protesteze este blocarea proiectelor la care e necesar votul a două treimi din dintre consilieri”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al USL Arad.
Proiectul privind reevaluarea bunurilor imobile a fost votat doar de PDL, UDMR și PP-DD, în timp ce consilierii PC și PSD s-au abținut de la vot, iar cei ai PNL au lipsit de la ședință.