Împrumutul de 800 de milioane euro pentru Primăria Capitalei, din nou pe ordinea de zi a CGMB. Ce vrea Sorin Oprescu să facă cu acești bani

Împrumutul de 800 de milioane euro pentru Primăria Capitalei, din nou pe ordinea de zi a CGMB. Ce vrea Sorin Oprescu să facă cu acești bani
Publicat: 29/08/2012, 20:12
Actualizat: 27/09/2018, 20:34

Împrumutul de 800 de milioane de euro pentru Primăria Capitalei, destinat restructurării unei datorii de 500 de milioane de euro și contractării de noi credite, se va afla, joi, pe ordinea de zi a ședinței CGMB, după ce, în precedentul mandat al lui Sorin Oprescu, nu a fost aprobat.

„Este vorba despre o restructurare a vechiului credit al Primăriei Capitalei, în valoare de 500 de milioane de euro, reprezentand eurobonduri contractate în 2005 de fostul primar Adrian Videanu, care, urmare a schimbărilor legislative din domeniul fiscal, a fost trecut la capitolul datorie publică, încărcând bugetul Primăriei Capitalei până aproape de gradul maxim de îndatorare”, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, primarul general Sorin Oprescu.

Edilul a mai spus că, în prezent, este blocată posibilitatea de a contracta noi credite pentru proiectele municipalității.

Proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de joi prevede aprobarea contractării unor finanțări rambursabile interne sau externe în valoare totală de până la 800 de milioane de euro sau echivalentul în lei, în vederea restructurării datoriei de până la 500 milioane de euro și contractării de noi credite.

Potrivit proiectului, contractarea finanțării rambursabile de 800 de milioane de euro, cu maturitate de până la 20 de ani, se face pentru realizarea investițiilor publice de interes local și pentru asigurarea resurselor financiare necesare plății de capital (principal) în anul 2015 aferente emisiunii de euro-obligațiuni emise de Municipiul București în 2005.

În expunerea de motive a proiectului, primarul general arată că Municipiul București derulează, în prezent, 11 finanțări rambursabile, în calitate de împrumutat, subîmprumutat sau garant.

Finanțările sunt de la Banca Europeană de Investiții, Banca de Dezvoltare a Comunității Europene, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea și modernizarea sistemului dse termoficare, infrastructură urbană, infrastructură școlară, reabilitarea stației de ape uzate de la Glina, reabilitarea zonei istorice, managementul traficului, modernizarea sistemului de alimentare cu apă.

Acestea sunt contractate pentru perioade de până în 25 de ani, unele fiind scadente în 2015. Printre acestea este și emisiunea de obligațiuni de 500 de milioane de euro pentru investiții publice de interes local, contractată în 2005 pe o perioadă de zece ani, cu rambursare integrală în 2015.

Oprescu precizează că, în 2015, anul rambursării obligațiunilor în valoare de 500 de milioane de euro, gradul de îndatorare al municipalității ar urma să depășească limita maximă legală de 30%.

În noiembrie 2011, primarul general Sorin Oprescu, aflat într-o vizită în SUA, a discutat cu Seth Waugh, Chief Executive Officer al Deutsche Bank Americas, în legătură cu acordarea acestui credit de 800 de milioane de euro în condiții avantajoase, iar reprezentaul băncii l-a asigurat că va primi o ofertă cât mai bună.

Primarul general i-a adresat șefului Deutsche Bank Americas rugămintea de a trata cu toată deschiderea intenția Bucureștiului de a accesa fonduri și, la rândul lui, l-a asigurat de toată transparența în procesul de selecție ce va urma.

Împrumutul este necesar pentru acoperirea celor 500 de milioane de euro contractate de fosta administrație a Bucureștiului în cadrul unei emisiuni de bonduri, dar mai ales pentru finalizarea unor investiții oprite momentan din lipsa banilor, precum și inițierea unora noi.

Proiectul prin care municipalitatea cerea acordul pentru a lua un împrumut de 800 milioane de euro a fost de mai multe pe ordinea de zi a CGMB, în mandatul precedent al primarului general, dar a fost respins sau nu a fost luat în discuție, din lipsă de cvorum.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
George Simion a fost denunțat la DNA! Trădare supremă în AUR
Rețeta perfectă de gogonele în saramură. Vor rămâne tari toată iarna
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang