În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală

În 1949, cinci partizani au fost uciși de Securitate, iar trupurile lor ascunse într-o gropă comună. După 65 de ani, adevărul a ieșit la iveală
Publicat: 02/09/2015, 17:27
Actualizat: 05/02/2019, 05:34

Echipa formată din istorici și arheologi coordonată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanșat în această săptămână o amplă acțiune de investigare arheologică în comuna Bistra, din Munții Apuseni, zonă în care existau indicii că s-ar afla rămășițele pământești ale unor partizani uciși de Securitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cercetătorul Gheorghe Petrov, arheolog expert în cadrul IICCMER, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că institutul a început în 2009 cercetarea acestui caz care privea uciderea a cinci persoane, la 4 martie 1949, într-o confruntare armată cu trupele și agenții Securității.

Petrov a explicat că specialiștii institutului au adunat informații, au studiat documente ale Securității și, ulterior, pe baza unor relatări ale localnicilor din zonă, au reușit să identifice o locație probabilă în care presupuneau că se află osemintele celor cinci partizani.

Potrivit cercetătorului, cadavrele celor cinci persoane ucise în urma confruntării dintre partizani și trupele de Securitate au fost aruncate toate într-o groapă comună și lăsate să putrezească, localnicii acoperindu-le ulterior cu pământ pentru ca trupurile să nu fie mâncate de animalele sălbatice.

„Groapa a fost localizată prin sursele orale pe care le-am avut la dispoziție, pentru că acest caz îl cercetăm din 2009. Am mers la fața locului cu mai mulți oameni care cunoșteau zona în care se presupunea că este această groapă și după mai multe săpături am reușit să găsim osemintele. Astăzi (miercuri – n.r.) au început procedurile legale de exhumare, care se desfășoară în prezența unui procuror militar, a unui ofițer specialist în Criminalistică și a unor reprezentanți de la Medicină Legală. Ulterior, vor fi identificate victimele”, a mai spus Petrov.

El a adăugat că specialiștii au identificat două dintre victime despre care au anumite informații, urmând să le identifice pe baza unor examinări de medicină legală și pe celelalte.

„Pentru viitor, intenția institutului este ca toate aceste persoane să fie reînhumate în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. Vom face demersurile necesare pe lângă autoritățile din Alba Iulia pentru ca acest lucru să se întâmple”, a precizat Gheorghe Petrov.

Potrivit istoricilor, rezistența armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, iar cea mai mare densitate de formațiuni care s-au opus regimului comunist a existat în zona Munților Apuseni. Cea mai importantă a fost organizația Frontul Apărării Naționale – Corpul de Haiduci, creată și condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de frații Alexandru și Traian Macavei.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 și aflată în coordonarea primului ministru. Institutul are rolul de a gestiona și analiza din punct de vedere științific perioada comunistă, dar și de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...