„Atât la benzină cât și la motorină se observă, pe baza ecuațiilor determinate la nivel individual pentru fiecare jucător în parte, un tipar care sugerează existența unui comportament de urmare a liderului (în acest caz liderul fiind OMV Petrom). Rezultatele sugerează că OMV Petrom reacționează mai rapid decât ceilalți jucători din piață, fapt ce poate sugera că aceștia, de fapt, așteaptă mișcările strategice ale OMV Petrom pentru a răspunde la acestea”, se precizează în raportul anul al Cosiliului Concurenței.
În plus, Autoritatea de Concurență a realizat o analiză a sectorului carburanților pentru a stabili dacă evoluția la pompă o urmează pe cea a cotațiilor petroliere, relatează capital.ro.
„Pe baza datelor agregate la nivel de săptămână în cazul benzinei, prelucrările cantitative nu resping existența unei ajustări asimetrice a prețului la pompă în funcție de evoluția cotației Platts. Cu toate acestea diferența de ajustare este foarte mică (în jurul valorii de 1%), astfel că trebuie avută în vedere și semnificația economică a unei ajustări de asemenea magnitudine. De asemenea, semnificația statistică are la baza varianța setului de date, iar caracteristicile acestuia și modul cum pot afecta rezultatele au fost prezentate anterior. În cazul motorinei, prelucrările cantitative nu sugerează existența unei ajustări asimetrice a prețului în funcție de evoluția cotației Platts”, au precizat autorii raportului.
Una dintre recomandările Consiliului Concurenței date în urma anchetei este următoarea: toate companiile petroliere să afișeze simultan majorarea prețurilor la carburanți, pentru ca firmele să nu se influențeze reciproc, întrucât concurența pe piața carburanților este una redusă.