În câte dosare a folosit DNA „supravegherea tehnică”, în 2015
„Noi am colaborat cu o instituție a statului. Persoane care au fost în funcții publice sau care au condus instituții publice au colaborat cu infractorii. Asta este diferența”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la postul public de televiziune, întrebată fiind despre colaborarea DNA cu SRI.
Procurorul șef al DNA susține că în peste jumătate din dosarele finalizate anul trecut nu au existat interceptări. „Am avut 357 de rechizitorii. În mai mult de jumătate , 52%, nu s-au folosit măsuri de supraveghere tehnică”, a precizat Laura Codruța Kovesi.
Despre publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR, procurorul șef al DNA a explicat că „începând de astăzi am schimbat modalitatea de punere în aplicare a modalității în care putem pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică. Orice sprijin din partea resursei umane a SRI este exclus”.
Codruța Kovesi susține că „efectele deciziei CCR nu le vom vedea nici astăzi, nici mâine, nici poimâine. Decizia CCR se aplica pentru viitor, nu pentru trecut. În DNA toate dosarele au avut la bază diferite modalități de probațiune, nu sunt bazate doar pe interceptări. Sunt situații în care ce se discută între inculpați aceștia au recunoscut în declarațiile pe care le-au dat”.
Referitor la posibilitatea anulării interceptărilor din anumite dosare, Codruța Kovesi a precizat că în opinia procurorilor DNA „odată ce au trecut de camera preliminară aceasta decizie nu se poate aplica”, explicând că, în final, aceste aspect vor fi decise de judecători.
Cât privește efectuarea interceptărilor, Codruța Kovesi a explicat că punerea în aplicare a unui mandate de interceptare este avizată întotdeauna de un judecător, în urma unui control riguros, precizând că „procurorii nu pot intercepta fără aviz de la judecători. Judecătorii nu dau un aviz formal, vă asigur. Sunt situații în care judecătorii resping astfel de cereri. După ce se pun în aplicare aceste măsuri, există un control riguros”.