În ce condiții pot românii din străinătate să primească pensie în România
”Legea oferă o soluție pentru cetățenii români care nu au calitatea de pensionari, dar care astfel vor putea efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, a declarat deputatul PNL Cristina Pocora, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
Pentru a beneficia de acest drept, persoanele în cauză vor trebui să încheie un contract de asigurare socială cu Casa Teritorială de Pensii din raza de domiciliu sau reședință în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, potrivit sursei citate.
Potrivit proiectului de lege pentru care Camera Deputaților este for decizional, plata contribuției de asigurări sociale se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat – atât prin mandat poștal, cât și în numerar.
Plata contribuției de asigurări sociale se poate face pentru intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit acestei legi și ultimii 5 ani anteriori acestei date, potrivit sursei citate.
”Contribuția de asigurări sociale datorată se calculează asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale, reglementată de legislația în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, actualizată cu rata inflației. În dispozițiile acestei legi sunt prevăzute expres valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale și cota de contribuție de asigurări sociale din anii 2011-2016. Baza lunară nu poate fi mai mare de cinci câștiguri salariale medii brute, avute în vedere la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, a explicat Cristina Pocora.
Proiectul de lege vine din necesitatea de a lărgi sfera de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului 94/2010 care a avut același scop, dar la care termenul limită până la care persoanele interesate puteau să încheie un contract de asigurare socială pe ultimii cinci ani era 31 decembrie 2010, a susținut deputatul liberal.