În fiecare lună, 30 de tineri ajung la spital în județul Cluj, din cauza consumului de etnobotanice
Ioan Gheorghe Vușcan a declarat, miercuri, în ședința Colegiului Prefectural Cluj, că numărul consumatorilor de substanțe psihoactive este foarte mare și că ar trebui și o reacție a societății pentru combaterea „acestui flagel”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Am constatat că numărul consumatorilor de substanțe psihoactive este foarte mare și în creștere. Peste 30 de tineri, de la elevi la studenți, dar nu numai, ajung lunar la unități de primiri urgențe, în urma consumului de substanțe etnobotanice, e o mare problemă și ar trebui ca societatea să reacționeze. Trebuie să lucrăm preventiv, mai ales în unități de învățământ, să intervenim la timp. La Cluj e mai dezvoltat acest flagel decât în altă parte”, a spus Vușcan.
Inspectorul școlar general adjunct al ISJ Cluj, Mariana Pop, a declarat, la rândul său, că situația este „gravă”.
„Avem informări periodice de la școli despre cazuri de elevi care consumă substanțe etnobotanice. Sunt circa două informări pe săptămână, despre cazuri de elevi care fumează o țigară cu astfel de substanțe, de la care li se face rău, iar copiii ajung la urgență. Din fericire, încă nu am avut nicio problemă mai gravă”, a spus Pop.
Potrivit acesteia, în ultima perioadă, în unitățile de învățământ din județul Cluj s-au desfășurat sute de ore de prevenție, în care li se explică elevilor și părinților cât de grav este consumul de etnobotanice.