Prima pagină » Știri » În Pastorala de Crăciun, PF Daniel vorbește despre valorile creștine și cere contribuții pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

În Pastorala de Crăciun, PF Daniel vorbește despre valorile creștine și cere contribuții pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

În Pastorala de Crăciun, PF Daniel vorbește despre valorile creștine și cere contribuții pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, îndeamnă în Pastorala de Crăciun "să oferim celor din jurul nostru daruri și semne ale bucuriei", sperând totodată că valorile creștine "ne vor ajuta (...) să contribuim mai mult la construirea Catedralei Mânturii Neamului".

PF Daniel spune, la începutul Pastoralei, că sărbătoarea Nașterii Domnului este, „mai întâi de toate, sărbătoarea iubirii milostive a lui Dumnezeu pentru oameni”. „Fiul lui Dumnezeu Cel veșnic S-a pogorât din ceruri, S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Maria Fecioara și S-a făcut om, pentru a dărui oamenilor, păcătoși și muritori, iertarea păcatelor și viața veșnică. Pe cât a coborât El la noi, pe atât ne-a deschis nouă drum ca să ne înălțăm spre El”, spune Patriarhul.

Îndemnul Patriarhului pentru „viața noastră de fiecare zi, dar mai ales în aceste zile de sărbătoare” este „să oferim celor din jurul nostru daruri și semne ale bucuriei”. „Să aducem bucurie în casele și în sufletele în care se află tristețe și singurătate, boală și sărăcie, suferință și înstrăinare”, mai spune PF Daniel, în mesajul său.

Patriarhul vorbește în Pastorală și despre românii din diaspora. „Să nu uităm în rugăciunile noastre și în faptele iubirii noastre frățești de Crăciun și de Anul Nou nici pe frații noștri români care se află departe de țară și de casă, dincolo de granițele României. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos să le dăruiască ajutor în viață și în păstrarea și cultivarea credinței ortodoxe și a spiritualității românești, pentru ca munca sau studiul lor în străinătate să nu devină îndepărtare sau înstrăinare spirituală de cei dragi ai lor din România”

PF Daniel reamintește, în același mesaj, că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2015 drept Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii: „Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, a fost cel mai mare predicator al Bisericii Ortodoxe. El a apărat și promovat sfințenia și demnitatea familiei, lumina și virtuțile vieții monahale și lucrarea filantropică a Bisericii în societate. A fost nu doar un mare tâlcuitor al Sfintei Scripturi, ci și un luptător pentru demnitatea ființei umane, pentru dreptate și sfințenie. Dascăl al pocăinței, al rugăciunii și al milosteniei, Sfântul Ioan Gură de Aur ne învață cum să ne îmbogățim prin milostenie, adunând comori în ceruri. Prin milostenie, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, facem cea mai bună investiție, asigurăm darul nostru pentru eternitate, deoarece toate darurile și investițiile lumești sunt în orice clipă în primejdie de a se pierde. Numai darurile pe care le oferim lui Dumnezeu și săracilor nu sunt în primejdie de a fi furate sau distruse, ci ele aduc la timpul potrivit roade cerești și lumină dumnezeiască, adică viață și fericire veșnică în Împărăția lui Dumnezeu”.

PF Daniel continuă subliniind că „din perspectiva lumii secularizate de astăzi, în care primează agonisirea de bunuri materiale trecătoare și individualismul egoist în detrimentul cultivării virtuților creștine, ca iubirea de Dumnezeu și de aproapele, sfințenia și smerenia, se simte tot mai mult nevoia unei lucrări pastoral-misionare comune, pentru a intensifica păstrarea identității creștine prin cunoașterea vieții sfinților ca modele duhovnicești”.

Patriarhul își exprimă totodată speranța că „toate aceste valori (creștine – n.r.) ne vor ajuta să zidim duhovnicește Biserica din suflete, dar și să contribuim mai mult la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ideal sfânt al multor generații, dacă ne gândim că anul acesta s-au împlinit 130 de ani (1884-2014) de când regele Carol I a promulgat Legea Catedralei, care însă abia acum se construiește concret, ea fiind o necesitate practică și un simbol al demnității noastre naționale”.

„În aceste zile de sărbătoare și bucurie sfântă pentru viața noastră creștină, vă îndemnăm pe toți, cu părintească și frățească dragoste în Hristos, să arătați lumina dreptei credințe și a faptelor bune pretutindeni unde vă aflați, să împărtășiți și altora bucuria sfintelor sărbători ale Crăciunului, Botezului Domnului și Anului Nou!”, mai spune PF Daniel, care își încheie mesajul cu urările tradiționale „Sărbători fericite!” și „La mulți ani!”.

Citește și