Inspectoratul General pentru Imigrări pare neatins de problematica crizei refugiaților și imigranților care a cuprins Europa în ultima perioadă. Comunicatele sale publice abordează cazuri mărunte, sporadice, de cetățeni străini care fie au intrat legal în România și au depășit perioada legală de ședere, fie care au intrat ilegal și au rămas în România. Un turc la Vaslui, un egiptean sau un sudanez în Tulcea, o armeancă ce a înghițit mai multe pastile și i s-a făcut rău și alte cazuri similare – acestea sunt activitățile despre care IGI a relatat în ultima perioadă publicului.
Dragostea subordonaților pentru vicepremierul pentru securitatea națională și ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, este atât de mare încât angajații se întrec în laude fără număr la adresa lui. Unul dintre ei este chestorul principal de poliție Nelu Pop, șeful Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). El era șef al Poliției de Frontieră în momentul la care sirianul Omar Hayssam fugea din România, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis în acest an și a câștigat un premiu de 5.000 de euro la Loto.
Nelu Pop a publicat un editorial, în publicația „Migrația și Azilul” – editată de Inspectoratul general pentru Emigrări, deci, din bani publici -, în care vorbește în termeni laudativi despre Oprea.
Textul scris sub titlul „Ziua Drapelului” a apărut în numărul 20/2015, într-un moment în care Gabriel Oprea asigura interimatul funcției de premier, Victor Ponta fiind în Turcia, pentru operație.
„Reverberația noastră românească și exprimarea publică a bucuriei Zilei Drapelului a primit conotații înalte prin participarea inimoasă-demnă-bărbătească și însuflețirea întregii festivități de către ministrul nostru, comandantul nostru, Prim-Ministrul interimar domnul GABRIEL OPREA. Trăiesc sentimente de mare respect și aprecieri, alături de ceilalți colegi ai noștri din minister, față de OMUL MINISTRU și MINISTRUL OM – din fruntea Internelor”. Așa începe oda, care continuă în aceași notă pe multe-multe rânduri: „De mult așteptam ziua în care un șef al nostru să își aprecieze oamenii, nu numai după rezultatele privind statisticile polițienești. De mult așteptam un om care să ne adune într-o echipă, să facă armonie, să țină la oameni, să-i determine, să le ajute familiile celor căzuți la datorie.. De mult așteptam… Și Dumnezeu l-a adus la noi, la Interne, pentru a împlini și ține toate acestea, pe domnul GABRIEL OPREA – MINISTRUL OM!”
Și pentru că un astfel de text elogios avea nevoie de un final pe măsură, iată-l: „Vă mulțumim domnule GABRIEL OPREA, Viceprim-Ministru pentru Securitate Națională – Ministrul Afacerilor Interne – Prim Ministru Interimar – pentru redarea demnității cadrelor MAI. Sunt sigur că fiecare membru al familiilor de români a spus, după festivitatea din 26 iunie 2015, de la Miercurea Ciuc, în gând sau cu voce tare „Să-i dea Dumnezeu sănătate!”, și odată în plus cei din Ardeal. Iar noi, polițiștii, alături de celelalte cadre ale ministerului nostru, vă raportăm domnule Prim Ministru Interimar și vă spunem, ca oameni: ne bucurăm că, în sfârșit, avem un MINISTRU OM și un OM MINISTRU.”
Cine este chestorul principal de poliție Nelu Pop
Chestorul principal de poliție Nelu Pop, 58 de ani, autorul odei la adresa generalului Gabriel Oprea, în revista „Migrație și Azil” a Inspectoratului General pentru Imigrație (IGI), este un personaj care nu a trecut neobservat de-a lungul timpului.
Nelu Pop era șef al Poliției de Frontieră în momentul la care sirianul Omar Hayssam, implicat în scandalul răpirii jurnaliștilor români din urmă cu 10 ani, a părăsit România. Anul acesta Nelu Pop a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, la pachet cu alți oficiali MAI. Numele chestorului Nelu Pop a apărut în presă în urmă cu șase ani în cazul unui dosar de scurgere de informații secrete din arhiva „Doi ș-un sfert”. Și pentru că este pasionat de scrieri, este autor al câtorva lucrări, printre care „Epopeea Câinilor Roșii”, la care este coautor și din care a obținut în urmă cu câțiva ani 50.000 de lei, prin vânzarea drepturilor de autor către FC Dinamo, potrivit declarației sale de avere din 2012. Și încă un amănunt. Nelu Pop a câștigat 5.000 de euro la Loto în 2009.
foto revista Migratia și Azilul
Între 1999 și 2003 Nelu Pop a fost șeful poliției în Cluj, apoi a fost înaintat în noiembrie 2002 în grad de chestor de poliție. În perioada 2003 – 2 martie 2005 a fost adjunct al inspectorului general al Poliției Române. Începând din martie 2005 chestorul de poliție Nelu Pop a fost inspectorul general al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
A fost înaintat în ianuarie 2006 la gradul profesional de chestor principal de poliție, iar din octombrie 2009 a fost numit director general al Oficiului Român pentru Imigrări, unde a lucrat până în august 2012. Din februarie 2013 este inspector general al Inspectoratului General pentru Imigrări.
Decorat de președintele Klaus Iohannis
Anul acesta, cu prilejul Zilei Unirii, președintele Iohannis i-a acordat chestorului Nelu Pop Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Ofițer” cu însemn pentru civili, cu aceeași ocazie fiind decorați mai mulți oficiali din MAI, printre care Petre Tobă, Ilie Botoș și Mircea Olaru.
Știrea a apărut la acea vreme și revista „Migrația și azilul” unde chestorul Nelu Pop este director onorific.
„Cu prilejul Zilei Unirii, Președintele României, dl. Klaus Iohannis l-a decorat pe dl. chestor de poliție dr. Nelu Pop, inspectorul general al I.G.I. în semn de apreciere pentru rezultatele remarcabile obținute în activitatea desfășurată și înaltul profesionalism dovedit în îndeplinirea misiunilor încredințate. Astfel, șeful statutului i-a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de „Ofițer” cu însemn pentru civili, distincție care a făcut cinste nu numai inspectorului nostru general, ci întregului colectiv al Inspectoratului General pentru Imigrări”, se arată în articolul apărut în revista menționată.
foto revista Migratia si Azilul
Articolul adaugă că de altfel, activitatea domnului chestor de poliție dr. Nelu Pop a fost apreciată și în anii trecuți când a fost, de asemenea, decorat de președinții țării, de la acea vreme, cu medaliile „Serviciul Credincios în grad de cavaler cu însemn militar” și „Meritul Cultural Clasa a treia”.
La final, Pop este felicitat pentru cei 33 de ani de activitate în cadrul MAI.
„Felicitări domnule inspector general din partea tuturor angajaților Inspectoratului General pentru Imigrări pentru cei 33 de ani de activitate în Ministerul Afacerilor Interne!”, se arată în numărul din ianuarie anul acesta al revistei „Migrația și azilul”.
Șef la Poliția de Frontieră când Omar Hayssam a fugit din Romania
Pe de altă parte, chestorul Nelu Pop era șef al Poliției de Frontieră la momentul la care sirianul Omar Hayssam a părăsit România. Amintim că Omar Hayssam a fost trimis în judecată în 14 octombrie 2005 și condamnat definitiv, în lipsă, de Curtea Supremă, pe 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad.
Numele său, vehiculat pe lista generalilor cu dosare penale
Numele lui Nelu Pop, fost șef al Poliției de Frontieră, apărea în 2009 pe lista generalilor cu dosare penale în cadrul unui dosar de scurgeri de informații strict secrete din arhiva Doi s-un sfert.
Numele său apare lângă cel al fostului sef al Jandarmeriei general lt. Costică Silion, condamnat la 3 ani de închisoare.
50.000 de lei din drepturile de autor pentru „Epopeea Câinilor Roșii”
În CV său și-a trecut și lucrările scrise. Una ditre ele era în curs de apariție – „Pintea Viteazul între Legendă și Istorie” 2001 „Epopeea Câinilor Roșii” – (Fotbalul românesc în perioada anilor 1948 – 2001) – coautor 1996 „Suciu de Sus – vatra românească milenară” 1993 „Dinamo – dragostea mea” coautor.
De altfel, în declarația de avere din 2012 Nelu Pop și-a trecut la capitolul venituri din alte surse suma de 50.000 de lei obținută de la FC Dinamo din vânzarea drepturilor de autor pentru cartea „Epopeea Câinilor Roșii”, la care este coautor.
Și încă un amănunt despre Nelu Pop, pe care norocul nu se pare că l-a ocolit. În declarația de avere din 2009 chestorul de poliție Nelu Pop și-a trecut un câștig la loto de 5.000 euro, suma încasată, după impozitare, fiind de 13.932 lei.
„A influențat destinul multora”
Presa locală scria în urmă cu câțiva ani despre Nelu Pop, care are în prezent 58 de ani, că este unul dintre personajele cunoscute din Cluj-Napoca „care au influențat destinul multora”, ocupând de-a lungul anilor funcții decizionale.
Gazeta de Cluj scria în februarie 2015 că un grup de polițiști a lansat un document Wikileaks în care se dezvăluia o rețea de relații construită în jurul unor membri din familia chestorului Nelu Pop.
(A contribuit Loredana Voiculescu).