„Deși există județe în care avem vaccin, rata de vaccinare este în continuare mică. Una dintre măsuri, pe care o vom putea lua după ce se aprobă legea vaccinării, este crearea acestui stoc tampon, care există și în alte țări europene. Acest stoc tampon care are o anumită valabilitate și care ne-ar asigura confortul până la momentul la care se fac alte proceduri de achiziție. Ceea ce pot să vă spun este că am luat decizia ca toate procedurile de achizitii care se fac pentru vaccin să se facă pe un acord cadru între 2 ani și patru ani. Există însă vaccinuri care nu sunt înregistrate pe piața din România, care sunt aduse pe procedura de nevoi speciale și acolo este destul de greu de a face acord cadru cu un partener din străinătate”, a mai spus Bodog. Una dintre măsurile pe care le vom lua, stocul tampon, care există și în alte țări europene, care ne-ar asigura confortul până când se fac noi proceduri de achiziții. Procedurile de achiziții dorim să se facă în viitor pe un acord-cadru pe o perioada de 2-4 ani”, a declarat Florian Bodog, întrebat despre situația privind vaccinarea în România. Ministrul susține că este nevoie de intervenție la nivel local, pentru a se rezolva această situație.
În ceea ce privește criza de sânge cu care se confruntă unitățile spitalicești din țara noastră, ministrul spune că este nevoie de o reorganizare a centrelor de transfuzie, reorganizare care „va mai dura” din cauza faptului că o necesitate majoră este asigurarea echipamentelor potrivite pentru aceste centre.
„Vrem să creăm centre regionale și să le aducem la standarde europene, în așa fel, încât și zona de sânge să fie securizată”, a explicat Bodog.
Referitor la criza de vaccin Hexavalent, ministrul susține că o parte din cantitatea de vaccin necesară a fost deja livrată și se fac presiuni pentru livrarea celeilalte părți.
„Vaccinul nu se face de pe o zi pe alta, astfel că și livrările se face destul de greu. Am promisiunea directorului OMS că va lua legătura cu furnizorii mari astfel încât să livreze vaccinuri în România”, a spus șeful de la Sănătate.
Ministerul Sănătății va participa săptămâna urmatoare la o întâlnire în Malta cu marile companii farmaceutice pentru a discuta problema vaccinurilor.
Bodog susține că este necesar ca medicii să nu se pronunțe împotriva vaccinării.
„Așa cum am spus că un părinte responsabil trebuie să își vaccineze copilul, cred că un medic responsabil trebuie să recunoască valorile cercetării medicale și să le respecte și să le promoveze. Nu cred că un medic are dreptul să facă propagandă împotriva vaccinului având în vedere faptul că există dovezi, există foarte multe boli care au fost eradicate prin vaccin, iar în momentul de față suntem în plină epidemie de rujeolă. Nu există un capitol de sancțiuni, în momentul de față, în legea vaccinării. Aceste sancțiuni vor apărea la momentul în care vom avea discuții și cu Colegiul Medicilor și cu societatea civilă. În urma dezbaterilor, vom introduce și un astfel de capitol, dacă nu, colegii din comisiile de sănătate din Parlament pot aduce amendamente”, a declarat ministrul Sănătății.