În război cu Inspecția Judiciară, DNA publică din „concluziile preliminare” favorabile lui Kovesi. IJ: „Manifestări emoționale”
Dacă în fragmentele prezentate de presă se notează la capitolul nereguli tergiversarea și peste 10 ani a unor dosare și anchete și „o comunicare defectuoasă” a șefei DNA care „evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec”, concluziile preliminare publicate, în formă scanată, pe site-ul Direcției o prezintă pe Laura Codruța Kovesi într-o lumină extrem de favorabilă.
În replică, Inspecția Judiciară acuză DNA de „manifestări emoționale”, precizând că instituția condusă de Kovesi nu are fundament legal pentru a da publicității concluziile raportului inspectorilor judiciari.
Dosare vechi de peste un deceniu și probleme de comunicare
Raportul întocmit de Inspecția Judiciară (IJ) arată mai multe nereguli depistate în activitatea DNA, inspectorii propunând cercetarea disciplinară dar menținerea în funcție a Laurei Codruța Kovesi, potrivit documentrului prezentat de Antena 3.
Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecției Judiciare.
Potrivit sursei citate, Inspecția Judiciară a depistat o cauză mai veche de 11 ani, una de pe 7 ani, două dosare mai vechi de șase ani, trei mai vechi de cinci ani și opt mai vechi de patru ani.
În ceea ce o privește pe șefa DNA, inspectorii susțin că, printre altele, evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec.
„În ceea ce privește comunicarea cu procurorul-șef direcție, Laura Codruța Kovesi, care nu a fost analizată prin prisma atribuțiilor în cadrul echipei de control, ci doar prin prisma constatărilor directe ale echipei de inspectori, s-a constatat o comunicare defectuoasă a acesteia, comunicare caracterizată prin tendința de a-și menține propria părere și a se impune în adoptarea deciziilor, precum și prin aceea că se caută explicații exterioare persoanei sale, în cazul în care nu obține rezultatele urmărite. În acest mod se evită recunoașterea propriei responsabilități în situații de eșec și se reduc șansele conducătorului de a-și forma o imagine realistă despre evenimente și de a identifica măsurile de corecție reclamate de situațiile anterioare”, se arată în document.
Ofensiva DNA
Conducerea Inspecției Judiciare (IJ) a prezentat parțial, trunchiat și a scos din context anumite date privind controlul făcut cu privire la managementul DNA, motiv pentru care Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dat publicității forma integrală a concluziilor din raportul IJ.
DNA arată într-un comunicat de presă, transmis vineri, că Inspecția Judiciară a lansat în spațiul public informații din raportul făcut în urma controlului la această unitate de parchet, înainte ca Direcția Națională Anticorupție să formuleze obiecțiuni.
„Direcția Națională Anticorupție își exprimă dezaprobarea față de modul în care conducerea Inspecției Judiciare gestionează datele conținute într-un document provizoriu, în condițiile în care acest document nu este unul finalizat și nici nu a fost asumat de vreo instituție”, conform comunicatului de presă.
O primă versiune a Raportului a fost transmisă la data de 26 septembrie, de către Inspecția Judiciară, Direcției Naționale Anticorupție, în vederea formulării de obiecțiuni.
„Obiecțiunile au fost trimise de către D.N.A. Inspecției Judiciare la data de 2 octombrie 2017 pentru a fi luate în considerare la redactarea versiunii finale a Raportului. Numai după valorificarea obiecțiunilor DNA, Raportul avizat și discutat în ședința Secției pentru procurori a CSM dobândește caracter definitiv și devine public.Prin prezentarea parțială, trunchiată și scoasă din context a unor date din Raportul nefinalizat al Inspecției Judiciare, precum și prin publicarea acestor date înainte de susținerea obiecțiunilor și a punctului de vedere de către DNA, se creează o imagine falsă asupra rezultatului inspecției”, conform sursei menționate.
DNA arată că, având în vedere modul defectuos de gestionare a raportului, instituția își rezervă dreptul de a afișa „forma integrală conținând concluziile privind „managementul procurorului șef al DNA Laura Codruța Kövesi” și managementul celor doi procurori adjuncți ai DNA, din cuprinsul Raportului (document provizoriu) care ne-a fost transmis la data de 26 septembrie 2017″.
„Puterea de influență lucrativă este o calitate pe care procurorul șef al Direcției, Laura Codruța Kovesi, a demonstrat-o în conducerea Direcției Naționale Anticorupție, subordonații recunoscând calitățile manageriale ale acesteia. Astfel, acesta, în raport cu procurorii din subordine, a adoptat o răspundere reversibilă, în sensul că, cerând subordonaților îndeplinirea sarcinilor, la rândul său, a explicat acestora și activitatea sa. Procurorii au conștientizat, astfel, că activitatea lor este o parte din ansamblul activității unității, iar îndeplinirea defectuasă a sarcinilor va umbri activitatea direcției (…) Calitatea actului de conducere adoptat de procurorul șef al Direcției, Laura Codruța Kovesi, a determinat imaginea conducătorului din interiorul parchetului, dar și în afara acestuia, promovând un management imparțial, bazat pe principii sănătoase și pe valori. Procurorul șef a construit, astfel, sentimentul de credibilitate și de respect al legii, dând, în final, Direcției Naționale Anticorupție prestigiu și putere”, se arată în documentul făcut public de DNA.
Totodată, în concluziile transmise de DNA se fac referiri și la cei doi adjuncți ai Laurei Codruța Kovesi – procurorii Călin Nistor și Marius Iacob, pentru amândoi recomandându-se menținereaîn funcție.
Mai mult, la capitolul recomandări, inspectorii apreciază că Laura Codruța Kovesi are toate calitățile pentru a-și păstra funcția.
Documentul prezentat de DNA nu conține, însă, și deficiențele constatate de către inspectorii judiciari, potrivit informațiilor apărute în spațiul public și care nu au fost negate de reprezentanții parchetului.
Inspecția Judiciară: „Manifestări emoționale” care exced conduitei unui magistrat
Inspecția Judiciară (IJ) răspunde mesajului transmis, vineri, de DNA, și arată că Direcția Națională Anticorupție (DNA) are „manifestări emoționale”, aducând acuzații neîntemeiate, ce exced conduitei unui magistrat, potrivit reprezentanților instituției.
„Comunicatul de presă al Direcției Naționale Anticorupție din 6 octombrie 2017 conținând, printre altele, imputații la adresa conducerii Inspecției Judiciare privind gestionarea confidențialității unor documente vizând activitatea de inspecție realizată la această unitate de parchet, este o nouă tentativă de atragere a Inspectiei Judiciare într-un spațiu străin valorilor deontologice care ar trebui împărtășite de toți cei care înfăptuiesc actul de justiție”, conform IJ.
Sursa citată precizează că DNA nu are fundament legal pentru a da publicității concluziile raportului inspectorilor judiciari.
„Conducerea Inspecției Judiciare apreciază că astfel de manifestări emoționale concretizate în acuze neîntemeiate excedează conduitei pe care un magistrat trebuie să o adopte în exercitarea atribuțiilor de serviciu și nu pot constitutui temei pentru furnizarea unor informații nedestinate publicității”, menționează IJ.