În România se fac și MINUNI. O echipă de medici de la Spitalul „Marie Curie” din București a redat mâinile unor copii. VIDEO
Ariana Miu, o fetiță de doar 7 ani, din Târgoviște, a primit marți dimineață o nouă șansă: cea de a avea o viață normală. Medicii de la Spitalul Clinic de Copii „Marie Curie”, din Capitală, au efectuat de dimineață o operație extrem de dificilă pentru a trata pe Ariana de sinostoză radio-ulnară proximală. O malformație extrem de rară la nivel mondial, care afectează mobilitatea mâinilor.
FOTO: Gândul // Octav Ganea // Un singur regret a avut Rebeca Bejan, în ziua operației: că fiica ei Ariana nu l-a avut alături și pe tată, plecat la muncă în străinătate „Mă așteptam să fi dat măcar un telefon”
Dacă nu ar fi fost supusă acestei intervenții, fetiței i-ar fi fost imposibil să facă gesturi care, pentru majoritatea dintre noi, par banale, precum să mănânce, să se îmbrace, ori să se încalțe singură.
FOTO: Gândul LIVE // Ariana în salonul unde a fost cazată, cu câteva minute înainte de a fi dusă în sala de operație
Sinostoza radio-ulnară proximală este o boală care afectează o mână sau ambele. Din cauza acestei afecțiuni, mâinile nu mai pot fi folosite, deoarece oasele antebrațului se răsucesc în jurul axului pe măsură ce pacienții înaintează în vârstă. Una din trei milioane de persoane este la nivel mondial victimă a acestei boli.
Operația a fost pregătită în trei luni
Intervenția de marți dimineață este a doua din România și a doua la nivel mondial, susține prof. dr. Gheorghe Burnei, șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie”: „Această operație a fost pregătită în detaliu timp de trei luni”, spune coordonatorul echipei. Operația a durat 4 ore, iar la ea a participat o echipă formată din nouă medici și patru asistenți.
FOTO: Gândul LIVE // Operația a fost realizată de o echipă de șapte medici: prof. dr. Gheorghe Burnei, dr. Ștefan Gavriliu, dr. Daniela Dan, dr. Tayssin El Naef, dr. Raluca Ghiță, dr. Ecaterina Japie și dr. Andreea Martiniuc. Dr. Luminița Ilie și dr. Ioana Grințescu sunt medicii anesteziști care au vegheat la capul micuței, ca totul să iasă bine.
„Pentru această intervenție s-a mobilizat o întreagă echipă. Operația a fost una destul de dificilă. Fetița este bine, totul a decurs foarte bine”, a spus prof. dr. Burnei.
În cazul Arianei, medicii au trebuit să facă o reconstrucție miopostoartoplastică la brațul strâng, afectat de boală. Practic, i-au îndepărtat mușchii de pe os pentru că nu își exercită corect funcțiile fiziologice. Apoi, i-au construit o structura osoasă care să nu mai fie contorsionată. La final au reconstrui articulația radio humero-ulnară cu ajutorul unei endoproteze, realizată la Institutul de Mecatronică din București.
Rezultatul? „Intervenția a fost una destul de dificilă. Fetița este bine, totul a decurs foarte bine”, a spus mulțumit la final prof. dr. Burnei.
Reacția unei mame speriate
Pentru Rebeca Bejan, mama Arianei, această operație reprezenta singura soluție pentru ca fiica sa să ducă o viață normală. „Ariana avea 2 ani și jumătate când am realizat că nu poate să-și folosească mânuța stângă. Am vrut să o ștergem pe mâini. Stând în fața ei am observat că nu poate să își rotească brațul normal”, a povestit emoționată mama micuței. Speriată, femeia a venit la București, la medicul Burnei. Îl cunoștea pe doctor încă din primele luni de viață ale copilei. „Ariana avea opt luni, iar atunci am observat că nu își putea mișca degetul mare de la mâna dreaptă. Auzisem ceva de domnul profesor. Am venit la Budimex cu gândul că îl găsim și când am ajuns era de gardă. De atunci am păstrat legătura cu profesorul”.
FOTO: Gândul // Octav Ganea // Ariana s-a internat în spital împreună cu cele trei păpuși preferate
Nu a căutat ajutor în străinătate, pentru că spune ea: „nimeni în lume nu face această intervenție. Singura posibilitate este o intervenție în 5 etape, dar rezultatul nu e cel mai bun. La final, copilul nu-și putea folosi mâna la capacitate maximă”.
Bogdan Izbășescu, primul caz operat cu succes de sinostoză radio-ulnară proximală
Bogdan Izbășescu, în vârstă de 8 ani, este primul pacient care a fost supus unei astfel de operații. Intervenția chirurgicală a fost făcută pe 13 decembrie 2011. După un an și două luni copilul este refăcut complet, ba chiar și-a reluat lecțiile la câteva luni de la operație. „Am câștigat chiar și un premiu. Locul I la pian” a spus Bogdan.
Foto: Gândul // Octav Ganea // Bogdan Izbășescu
Și în cazul băiețelului, simptome s-au observat în primii ani de viață. „Am venit direct la doctorul Burnei. Ne-a spus diagnosticul și ne-a spus să avem răbdare, pentru că are dumnealui un proiect. Veneam la spital din două în două luni. În cele din urmă, ne-a dat vestea cea mare. Pe 13 decembrie 2011 l-am operat pe Bogdan, iar operația a fost una cu succes”, a povestește Ileana Ilie, mama băiatului.
Premieră medicală, pe banii părinților
Deși reprezintă premiere medicale la nivel mondial, nici Ministerul Sănătății și nici Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu au decontat cele două intervenții ale lui Bogdan și a Arianei. „Am încercat la minister să ni se deconteze măcar o parte din sumă, dar mi s-a spus că nu se poate, iar atunci nu am mai insistat”, a declarat Rebeca Bejan, mama Arianei.
O astfel de intervenție costă în jur de 2.500 de euro. „Trebuie să achităm dispozitivul. Am plătit tot”, a mai spus mama copilei care a fost operată astăzi.
Rebeca Bejan a făcut rost de bani pentru această intervenție chirurgicală din donații, în timp ce părinții lui Bogdan i-au vândut acestuia pianina pentru a face rost de bani. „În cele din urmă, cu ajutorul oamenilor, am reușit să îi cumpărăm alta”, a mărturisit Ileana Ilie.
Prof. dr. Burnei: „În România nu poți să faci performanță decât dacă ai romatism și pasiune”
Medicul care a condus echipa de specialiști care au operat-o pe Ariana a venit la emisiunea Gândul LIVE și a vorbit atât despre operația în sine și ce înseamnă această intervenție pentru România, dar și despre faptul că tot mai mulți medici au ales să plece în străinătate.
Foto: Gândul Live // Prof. dr. Gheorghe Burnei în emisiunea Gândul LIVE
„Acum două zile, un coleg de-al meu, dr. Gavriliu, singurul senior care a participat la intervenție, primise o invitație din Irlanda pentru 65.000 de lire sterline (nr. peste 75.000 de euro) pe an. În România, un medic câștigă în jur de 200-300 de euro pe lună. Înmulțit cu 10 luni, să zicem, vom observa că medicul nu este plătit nici măcar cu 10% decât ar fi plătit în străinătate. Să poți să menții un doctor valoros în România necesită foarte multă putere de convingere. Eu vă pot spune că, cu toată forța și cu tot caracterul moral pe care poate să îl aibă un doctor cu o experiență de 34 de ani, în România nu poți să faci performanță decât dacă ai în egală măsură atât romantism, cât și pasiune. Altfel nu se poate, pentru că dacă încerci de fiecare dată să faci comparație între ceea ce e în afară și ceea ce e aici, deși știi că ai aceleași rezultate, nu faci altceva decât să ajungi într-o stare melancolică, visătoare, să te trezești, și după aceea să mergi mai departe și să spui ‘Nu, este frumos aici!'”, a mărturisit emoționat șeful Clinicii de Chirurgie și Ortopedie Pediatrica din cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie”.
Întrebat dacă va pleca din România, prof. dr. Burnei a spus răspicat: „Eu, nu, cred că nu voi pleca”
Acesta a dezvăluit și motivele pentru care nu va renunța la copiii din România. „Sunt prea mult legat de anumite proiecte care sunt în curs de desfășurare. Unele au fost în curs de desfășurare și, sper, să încercăm să facem și în România lucruri frumoase, să încercăm ca toți copiii care trăiesc aici, în România, să se bucure ca și ceilalți copii de o asistență medicală de calitate. Acum ne aflăm în situația în care putem ca în fiecare centru județean, nu mai vorbim de centrele universitare, o parte dintre ele își desfășoară deja activitatea la acest nivel, să poată să trateze copii, ca și copiii care trăiesc în Anglia, în Franța, în Germania, pentru că așa creștem și ne asigurăm sănătatea viitorilor noștri adulți, care trebuie să fie sănătoși și viguroși”, a spus medicul.
Mesaj către minister: „Aveți grijă că o să ne pierdeți”
În cadrul emisiunii Gândul LIVE, prof. dr. Burnei a transmis și un mesaj ministerului: „Aveți grijă că o să ne pierdeți”.
„Avem medici valoroși. Valoarea lor a fost demonstrată prin forța de absorbție pe care a avut-o Occidentul pentru ei. Dacă vor să ne piardă, nu au decât să continue mai departe așa cum au continuat și până acum. Ei trebuie să știe ce priorități sunt în domeniu, trebuie să cunoască realitățile exacte, trebuie să asigure pentru fiecare specialitate o anumită ordine a priorităților. Astfel, se va reuși ca și la noi nivelul asistenței medicale să crească. Dacă se va organiza pe domenii de specialitate un colectiv care să arate nevoile pe care le au spitalele vor reuși întradevăr să acopere acele găuri care ne dau nouă acele pete neplăcute atunci când se întâmplă incidente și reușesc să înlăture situația aceasta dificilă a copiilor, dar și a pacienților și cad uneori pradă nevinovați suferinței”, a subliniat chirurgul ortoped.
Medicul a mai vorbit și despre impactul pe care l-a avut decizia ministerului Sănătății de a deființa specialitatea de ortopedie pediatrică, care s-a făcut în anul 2006. „După ce s-a desființat această specialitate, multe centre au rămas fără ortopezi pediatri. Copiii care au avut evoluții neplăcute din cauza unor fracturi simple au murit. Toate astea s-au datorat lipsei medicilor specialiști din domeniu. În această țară au existat două instituții care au reușit să salveze copiii din România: Colegiul Medicilor din România și Justiția Română, care a înțeles această situație și a curmat suferința copiilor și suferința ce urma să vină dacă nu s-ar fi luat această decizie. În urma deciziei de Curții de Casație și Justiție s-a reînființat specialitatea de ortopedie pediatrică, o specialitate care la noi trebuie să existe pentru că de 150 de ani a fost a fost făcută de chirurgii și ortopezii pediatri”, a mai spus prof. dr. Gheorghe Burnei.