În solicitările de CONCILIERE CU BĂNCILE, CONSUMATORII AU ÎNVĂȚAT ce să ceară și cum să dovedească ceea ce doresc, (Camelia Popa, CSALB)
„Am constatat o mai mare deschidere a băncilor către această conciliere, dar și a consumatorilor care au învățat ce anume doresc să ceară și cum să dovedească ceea ce doresc în continuare. În special, merg foarte mult pe reducere de dobândă, se informează exact cam care sunt dobânzile bancare în acel moment și știu ce anume să solicite în dosarele pe care le formăm. Asta mă bucură, pentru că, mai departe, știm și noi ce avem de negociat cu banca și cum putem ajunge la un echilibru între părți”, a mărturisit conciliatorul CSALB.
Ea a adăugat că sunt consumatori care au văzut anumite cifre care s-au dat în anumite dosare, soluționate de colegii conciliatori, și se raportează la aceste sume.
„Ei trebuie să înțeleagă că tot timpul va exista un echilibru între bancă și consumatori. Nici banca nu poate dea 100%, dar nici consumatorul să ia 100%. Trebuie să existe o înțelegere legată de cât de mult se poate obține de la bancă”, a conchis Camelia Popa.
Dintre cererile clasate de bănci în anul 2019, aproximativ 400 au fost respinse din motive nejustificate, iar alte 310 cereri au fost clasate din motive obiective (existența legislației speciale cu privire la Biroul de Credit sau la credite de tip „Prima Casă”).
Consumatorii care se adresează CSALB vor să vadă, în primul rând, că banca/IFN-ul a analizat problemele lor și că instituțiile financiare sunt dispuse să le explice anumite detalii neclare din contract, să fie deschise și transparente, chiar dacă unele dintre concesiile pe care acestea le fac în cadrul procedurilor de conciliere nu modifică radical termenii contractului.
Cea mai frecventă nemulțumire a consumatorilor este clasarea cererilor fără o justificare clară din partea băncii. Mulți dintre ei nu au solicitări mari din punct de vedere valoric, dar așteaptă ca băncile/IFN-urile să îi trateze cu atenția cuvenită și să comunice cu ei, prin intermediul conciliatorilor, de pe poziții de echitate, încercând să identifice soluții viabile problemelor lor.
CSALB recomandă consumatorilor care invocă situații medicale pentru chemarea băncii/IFN-ului în conciliere, să demonstreze cu documente situația respectivă, luând în calcul faptul că o problemă medicală nu reprezintă a priori o condiție a acceptării cererii de către bancă.
Sursă foto: CSALB