Prima pagină » Reportaj » În țara lui COPY-PASTE, ANAF-ul a închis și XEROX-ul de la Universitate. „E strigător la cer, ne-au pus lacătul pentru 5 lei”. UPDATE: ce spun reprezentanții ANAF

În țara lui COPY-PASTE, ANAF-ul a închis și XEROX-ul de la Universitate. „E strigător la cer, ne-au pus lacătul pentru 5 lei”. UPDATE: ce spun reprezentanții ANAF

BREAKING NEWS

Pentru  cei 5 lei găsiți în plus, inspectorii au dat o amendă de 6000 de lei și au închis temporar centrul de copiere și printare din Pasajul Universității. Firma de la Universitate mai are un punct de lucru la suprafață, în Piața Universității, în apropiere de intrarea în parcare.

„Ne-au închis pentru că au găsit un tips( n.r. ciubuc) de 5 lei. De exemplu, vine un client și face o copiere la 70 de bani, îmi lasă 1 leu și pleacă, și acele tips-uri se strâng. Pentru chestia asta ne-a închis punctul de lucru din pasaj. Ne-am și rugat de dânșii să nu ne pună și sigiliu pentru că noi acolo avem utilajele care sunt de 10.000 de euro. Ne-am rugat cam o jumătate de oră de ei. Au un comportament de parcă ei erau stăpânii noștri. Șefului meu da, ok, îi permit să țipe la mine, dar nu la oricine. Adică, până la urmă, cine ești tu, ANAF-ul? Și, ok, vii și mă controlezi, și ce faci? Vii să țipi la mine? N-ai nici măcat cei 7 ani de acasă”, a spus Radu Socaciu, reprezentantul centrului Copi&Print.

„Amenda este de peste 6.000 de lei. Și cu închiderea punctului de lucru. E strigător la cer. Dacă mă prindea cu 1.000 de lei, cu 500 de lei, cu 300 de lei peste, bun, mai spuneam, nu aveam nicio justificare. Dar din moment ce noi avem copiere, unde cred că avem printre cele mai mici prețuri, vine clientul, pleacă satisfăcut și mai lasă și ăia 30 de bani sau 25 de bani, măruntul”, a mai spus Radu Socaciu.

Centrul de copiere de la Universitate nu este singurul închis în zonă. Alte două  magazine de la metrou, unde se vindeau fructe și produse alimentare au fost închise în urma controalele comisarilor de la ANAF. Însă, acest lucru îl știu numai vecinii chișcurilor respective, niciun anunț nu spune că pe acolo au trecut inspectorii ANAF.

Firmele din Centrul Capitalei închise pentru sume modifice nu sunt singurele controlate de inspectorii ANAF.

Un număr de 177 de magazine și localuri au fost închise în întreaga țara de către agentii Antifraudă, după ce a intrat în vigoare, de la 1 martie, noua Ordonanța de Urgență ce permite sigilarea acestora pentru sume nejustificate găsite în casa de marcat. În multe dintre cazuri, inspectorii ANAF au închis firmele pentru sume mici. De exemplu, un magazin de carne din Suceava a fost închis pentru 50 de lei în minus în casierie. De asemenea, un alt local a fost amendat pentru o sticlă de palincă nedeclarată. În total, ANAF a dat  778 de amenzi în valoare de 3,8 milioane de lei, confiscări de 550.000 de lei și suspendarea temporară a activității în 174 de puncte de lucru ale agenților economici.

Cum răspunde conducerea ANAF

Pe de altă parte, reprezentanții ANAF au precizat luni într-un comunicat de presă că jurnaliștii au selectat „prin omisiune” acțiunile instituției în vederea „conceperii materialelor de presă” și că acest lucru nu face altceva decât să contribuie „într-o manieră consistentă” la informarea defectuoasă, prezentând „în mod eronat eforturile depuse de Direcția Antifraudă”.

„Reiterăm pe această cale și faptul că acțiunile de combatere a micii evaziuni reprezintă o linie secundarã de activitate a ANAF, tratatã însã cu aceeași seriozitate de către ANAF. Linia prioritarã de acțiune a DGAF este reprezentată de analiza, investigarea și instrumentarea cazurilor de fraudă fiscală organizată sistematică”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF, în care sunt reluate rezultate ale activității Direcției Antifraudă în 2014 și în primele două luni din acest an.

Potrivit ANAF, 90% dintre cazurile instrumentate anul trecut de Direcția Antifraudă au vizat prejudicii de peste 1 milion de euro/dosar, iar în primele două luni din 2015 procenajul dosarelor de peste 1 milion de euro a fost de 87% din totalul sesizărilor penale înaintate organelor de anchetă.

Referitor la suspendarea activității unui restaurant PUB pentru doar 3,18 lei, ANAF menționează că diferența între raportul emis de casa de marcat și monetarul reprezentând încasările zilei a fost de 1.596,7 lei.

„Despre Cofetăria Codrina din Timișoara s-au publicat știri, din nou fără a ne fi solicitată poziția, prin care a fost prezentată o situație fără corespondență cu realitatea, respectiv suspendarea activității pentru un plus de 1,5 lei în casa de marcat. În fapt, inspectorii DRA Deva nu au verificat deloc activitatea SC Codrina SRL. În legătură cu materialele apărute în presă legate de confiscarea „urzicilor unei bătrânici” de către Direcția Antifraudă, fără a fi întrebați în legătură cu veridicitatea informației, precizăm că acest lucru este, de asemenea, nereal. Acest gen de activități nu intră în sfera acțiunilor întreprinse de DGA”, se mai spune în comunicatul ANAF.

UPDATE: Întrebați luni  despre cazurile de evaziune fiscală din Centrul Capitalei, reprezentanții ANAF au răspuns că nu au o monitorizare a cazurilor și că nu au răspuns pe loc cu privire la acest lucru. Marți, reprezentanții ANAF au trimis către gândul numai un comunicat in care arătau care este evoluția gradului de conformare de când au început controalele. În schimb, tot marți, reprezentanții ANAF au trimis către Hotnews un raport întocmit pe 31 martie 2015 în care spun că firma de xerox din Pasajul Universității nu elibera bonuri fiscale în timp ce comisarii erau la coadă. În urma verificării s-a constat că 29 lei erau în plus în gestiune.

Redăm mai jos raportul ANAF, așa cum a fost trimis către Hotnews:

„Ne-am deplasat în data de 27.03.2015 in București, Pasajul Universitatii, Sectorul 3 la magazinul Uni Fax & Copy Center al societatii LEGENG COM SRL, în vederea efectuării unor verificări privind respectarea regulilor de corned pentru vânzarea cu amănuntul către populatie a diferitelor produse. Vineri în data de 27.03.2015 în jurul orei 12:00 am atruns în incinta magazinului Uni Fax & Copy Center din Pasajul Universității find îmbrăcață în uniforma de serviciu, unde  ne-am așezat Ia rând, în fața noastră erau patru persoane care fiecare au cumpărat  diverse produse și cărora nu le-a fost eliberat bon fiscal, cu noi de față, de către domnul Bărbulescu Marian care în acel moment vindea și trebuia să opereze în casa de marcat toate vânzările eliberând pentru acestea bon fiscal, așa cum rezultă și din nota explicativă pe care a dat-o în față noastră fără niciun fel de presiune și nesilit de nimeni. Pe timpul controlului menționez ca administratorul societățtii domnul SHAMS ALI a făcut  în repetate rânduri presiuni asupra noastră pentru a nu închide activitatea, a da o amendă mai mică și pentru a nu afișa anunțul de atentionare pentru neemiterea bonului fiscal conform O.U.G 28/1999Precizăm faptul că pe întreaga perioadă a desfășurarii controlului s-a folosit un ton amabil, am avut un comportament politicos și diplomat în conformitate cu prevederile statutului funcționarului public și cu prevederile OUG 74/2013 și HG 520/2013 In legatura cu  persoana care apare în materialele video, domnul RADU SOCACIU, uzate pe site-ul gandul.info, menționăm faptul că nu era de față. La momentul controlului erau de față administratorul societății domnul SHAMS ALI și încă trei angajați: ROSTEA CRISTIAN GHEORGHE, SABANOVICI DAN MARIAN SI BARBULESCU MARIA „

 

 

Citește și