Prima pagină » Știri » În urmă cu o lună și jumătate, un bătrân murea pe stradă pentru că i s-a refuzat internarea în spital. Astăzi, a venit un anunț despre medicii care erau de gardă

În urmă cu o lună și jumătate, un bătrân murea pe stradă pentru că i s-a refuzat internarea în spital. Astăzi, a venit un anunț despre medicii care erau de gardă

În urmă cu o lună și jumătate, un bătrân murea pe stradă pentru că i s-a refuzat internarea în spital. Astăzi, a venit un anunț despre medicii care erau de gardă
Doi din cei trei medici de la Urgența Spitalului Bârlad, amendați de DSP Vaslui în cazul bătrânului care a murit pe stradă la jumătate de oră după ce a părăsit unitatea medicală pe motiv că "nu reprezenta o urgență medicală", au demisionat la peste o lună de la incident invocând "motive personale".

La o lună și jumătate după incidentul cu bătrânul de 83 de ani care a murit pe o stradă din Bârlad după ce i s-a refuzat internarea în Spitalul Municipal Bârlad, cei doi medici care erau de gardă în ziua respectivă la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), Cristian Vladu și Svetlana Andronache, și-au dat demisiile din activitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Invocând motive personale, cei doi specialiști renunță la contractele de muncă încheiate cu unitatea medicală bârlădeană după ce, în urmă cu o lună, și-au anunțat doar verbal demisiile, însă la care, la vremea respectivă, au renunțat.

„Cele două demisii ne afectează în mod direct și provoacă o adevărată criză de specialiști la nivelul CPU, în condițiile în care abia reușim să acoperim linia de gardă cu doi medici de familie pentru care am obținut derogare de la Ministerul Sănătății. Motivele invocate de către cei doi medici sunt personale, nu au fost menționate în cerere, care, de altfel, este un act unilateral”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului de Urgență Bârlad, Gabriela Daniș.

Medicul șef al Compartimentului de Primiri Urgențe, Diana Terchi, și alți doi medici ai aceleiași structuri din cadrul Spitalului Bârlad, Cristian Vladu și Svetlana Andronache, au fost găsiți vinovați de către DSP Vaslui în cazul morții bătrânului de 83 de ani, fiecare fiind amendat cu câte 1.000 de lei. Sancțiunile au fost aplicate celor trei medici după ce autoritățile sanitare au constatat, în urma controlului desfășurat la unitatea medicală bârlădeană, că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului în CPU. Practic, bătrânul a plecat din Urgența spitalului fără a fi consultat de către personalul medical din respectivul compartiment, potrivit reprezentanților DSP, fiind lăsat nesupravegheat.

„Pacientul a fost adus la CPU cu ambulanța, unde a fost evaluat medical și diagnosticat cu pneumonie interstițială acută. Ulterior, medicii l-au direcționat către Secția de Pneumologie, unde i s-a dat o recomandare de tratament și apoi a fost retrimis către CPU, unde a fost lăsat într-un salon de supraveghere pentru o nouă evaluare medicală. Aici, nu l-a mai văzut niciun medic, deși exista această obligativitate, motiv pentru care bătrânul, nefiind supravegheat, a plecat din spital. Astfel, nu s-au respectat circuitul pacientului în unitatea medicală și procedura de evaluare”, susținea directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Corpul de control al DSP Vaslui nu a găsit nici dovada că medicii de la CPU ar fi eliberat o rețetă pe numele bătrânului, așa cum afirmase după incident conducerea Spitalului de Urgență Bârlad.

Pe lângă amendarea celor trei medici, DSP Vaslui a sancționat, tot cu 1.000 de lei, și Spitalul de Urgență Bârlad.

Bătrânul de 83 de ani a murit pe 9 martie, pe o stradă din Bârlad, la jumătate de oră de la plecarea sa din spitalul din localitate, unde ajunsese în aceeași zi cu ambulanța și, în urma investigațiilor, medicii au refuzat să-l interneze pe motiv că nu ar reprezenta o urgență.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgență Bârlad, bătrânul a ajuns la unitatea medicală la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanță, solicitată prin numărul de urgență 112 de către medicul de familie din sat, care l-a suspicionat de pneumonie. Investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstițială, motiv pentru care a fost trimis la Secția de Pneumologie a aceleiași unități medicale. Aici, bătrânul a fost consultat de către specialist, care a confirmat diagnosticul și a trecut medicația necesară pe foaia de observație. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgență medicală, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-ar fi prescris o rețetă medială și apoi a fost trimis pe jos acasă.

„Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturație bună (n.r. -cantitatea de oxigen din sânge), electrocardiograma a ieșit bună și, în consecință, nu constituia o urgență clinică și investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur și a părăsit staționarul spitalului, plecând pe jos ca să se întâlnească cu fiul său, care făcea dializă la o clinică privată din altă zonă a orașului, acolo unde, de altfel, a și fost găsit decedat. Noi am demarat o anchetă pentru a vedea dacă un astfel de incident putea fi prevenit”, afirma, la două zile după incident, directorul medical al Spitalului de Urgență Bârlad, Gabriela Daniș.

Poliția Municipală Bârlad a demarat o anchetă în acest caz, fiind vorba despre o moarte suspectă.

Medicii legiști au făcut autopsia în acest caz, concluziile preliminare arătând că bătrânul a murit în urma unei insuficiențe respiratorii acute.

Colegiul Medicilor Vaslui, care a declanșat ancheta în acest caz pe 19 martie, la zece zile de la incident, la sesizarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, după ce această instituție a constatat abateri comise de către medicii de la Urgențe în ceea ce privește respectarea unor protocoale, a constatat că nu ar fi vorba de culpă medicală în acest caz.

Potrivit reprezentanților forului profesional al medicilor din județul Vaslui, cadrele medicale ale Spitalului de Urgență Bârlad i-ar fi oferit bătrânului posibilitatea să rămână internat până a doua zi, atunci când ar fi urmat să fie preluat de rude. Bătrânul ar fi fost de acord, însă în momentul în care cadrele medicale l-au căutat, acesta deja plecase.

„De aceea, din ceea ce reiese din ancheta internă a spitalului, deocamdată nu se întrunesc elementele de culpă medicală. Acum așteptăm și analizele anatomopatologice în acest caz, care, însă, sunt de durată”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Vaslui, Miroara Dașcău.

Conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a afirmat că nu a luat în considerare raportul de control al autorităților sanitare vasluiene în cazul bătrânului de 83 de ani.

Citește și