Prima pagină » Știri » Înainte cu un an de alegeri, parlamentarii le dau o veste neașteptată primarilor „stresați”

Înainte cu un an de alegeri, parlamentarii le dau o veste neașteptată primarilor „stresați”

Înainte cu un an de alegeri, parlamentarii le dau o veste neașteptată primarilor „stresați
Un proiect de lege propus de șase parlamentari PSD și ALDE prevede ca primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea vârstei standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de 4 ani, dar nu mai puțin de 60 de ani, având în vedere condițiile lor de stres.

Inițiatorii propunerii legislative depuse joi la Parlament consideră că primarii au condiții de muncă de stres, răspundere și trebuie să beneficieze de această facilitate.

Ei au apreciat că, astfel, se vor corecta unele inechități între diferite categorii de pensionari.

„Având în vedere condițiile de muncă ale primarilor, și anume stres și răspundere, prin această propunere legislativă s-a introdus un nou articol, respectiv art. 53 indice 1, prin care primarii care au realizat stagiul complet de cotizare să beneficieze de reducerea standard de pensionare cu un an pentru fiecare mandat de patru ani, dar nu mai puțin de 60 de ani”, au menționat inițiatorii în expunerea de motive.

Proiectul, ai cărui inițiatori sunt deputații PSD Ioan Munteanu, Ioan Stan, Gavril Mârza, Ion Melinte, deputatul ALDE Sorin Teju și senatorul PSD Liviu Bumbu, va fi dezbătut mai întâi la Senat, for decizional fiind Camera Deputaților.

Această propunere legislativă vine după ce, la sfârșitul lunii iunie, 29 de parlamentari PSD, PNL și UDMR au propus, printr-un proiect de lege, ca primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții Consiliilor Județene să beneficieze de pensii speciale, după modelului pensiilor speciale pentru parlamentari.

Proiectul, care se află în consultare publică la Camera Deputaților, prevede că această pensie specială se acordă în limita a trei mandate și se calculează înmulțind numărul lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizația brută lunară aflată în plată. Această pensie se indexează odată cu indemnizația și se cumulează cu pensia din sistemul public și cu orice alte venituri.

Citește și