Întrebat dacă Patriarhul l-a convins să renunțe la impozitarea veniturilor Bisericii, teodorovici a răspuns că Prea Fericitul „ar putea să spună ce crede, eu îi spun ce știu și aplic ce trebuie”.
„Patriarhul se inspiră din ceea ce spun eu. Sunt o sursă de inspirație pentru Patriarh”, a adăugat ministrul Finanțelor.
Anul trecut, când era consilier al premierului Tudose, Eugen Teodorovici a revenit cu ideea impozitării veniturilor Bisericii Ortodoxe Româneavând chiar un plan concret. Mai exact, propunerea pe care o avea în vedere era identificarea, de comun acord cu BOR, a activităților economice care pot fi impozitate, iar banii să rămână tot în gestionarea Bisericii, însă să fie cheltuiți în domenii pe care statul le decide. Teodorovici a adăugat că sunt și alte zone din care statul poate scoate bani, dar pe care Biserica „nu le îndrăgește”, iar în aceste condiții „trebuie să înteleagă și să aleagă”.
„E o discuție pe care am început-o în 2015 cu Patriarhul, nu într-un mod direct, dar am lăsat să se înțeleagă că undeva, cândva, într-un viitor foarte apropiat trebuie să discutăm despre acest subiect. Putem să găsim o formulă pe care și Biserica să o accepte, și populația să o primească foarte bine și anume: trebuie să vedem care sunt acele activități cu caracter economic care pot fi impozitate. Ceea ce luăm de acolo, noi putem să lăsăm în continuare Bisericii să gestioneze, dar pe o zonă pe care noi, statul, o stabilim, adică de tip social (…)”, a declarat, în iulie 2017, Eugen Teodorovici, într-un interviu la Digi24.