Înaintea alegerilor, Patriarhia le-a transmis preoților un mesaj tranșant. Cum va fi exprimată opțiunea politică a clericilor
Patriarhia Română a remis vineri un comunicat de presă prin care arată că dorește să facă niște precizări concrete referitoare la atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față politică și față de campaniile electorale. Astfel, Sfântul Sinod al BOR menționează că, din respect pentru cetățenii săi și pentru opțiunea politică a fiecăruia, „preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.
BOR mai arată și că Sfintele Canoane interzic arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei să facă politică partinică și să fie membri ai vreunui partid politic. De asemenea, fețelelor bisericești nu le este permis să candideze la alegerile parlamentare sau locale și nici să ocupe funcții de demnitar sau înalt funcționar public la nivel central sau local.
„Totuși, Sfântul Sinod, aplicând principiul iconomiei (dispensă), în vederea împlinirii misiunii sociale la care sunt chemați clericii în viața comunităților pe care le păstoresc, a aprobat ca, în situații excepționale, preoții și diaconii să candideze, însă doar ca independenți și doar pentru calitatea de consilier local și consilier județean în România cu aprobarea scrisă a ierarhilor lor”, se arată în comunicatul Patriarhiei.
Dacă se întâmplă ca preoții să fie aleși de cetățeni, aceștia vor fi suspendați de la slujirea în biserică pe durata campaniei electorale, iar reprezentanții BOR arată că aceștia trebuie să adopte un comportament demn, cu respectarea legislației în vigoare. În comunicat se mai precizează și că bisericile nu trebuie folosite sub nicio formă în scopuri electorale.
„Sfântul Sinod reamintește faptul că Biserica Ortodoxă Română nu susține vreun partid politic sau vreo ideologie politică, însă îndeamnă pe toți cetățenii să-i aleagă pe acei candidați care arată credință în Dumnezeu și responsabilitate față de comunitate, apără și susțin demnitatea vieții umane, a familiei tradiționale și promovează educația școlară integrală care îmbină cunoașterea intelectuală cu formarea morală și spirituală”, concluzionează Patriarhia.