Înalta Curte decide rejudecarea dosarului în care s-a stabilit contopirea pedepselor lui Omar Hayssam. Totalul este de 23 de ani și 4 luni de închisoare
Potrivit reprezentanților Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanța a desființat hotărârea Curții de Apel Ploiești, de contopire a pedepselor, care a fost atacată atât de procurori, cât și de sirian, și a trimis cauza spre rejudecare.
În 30 octombrie, magistrații Curții de Apel Ploiești au stabilit o pedeapsă de 23 de ani și patru luni de închisoare și cinci ani interzicerea dreptului de a avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administrație al unei societăți comerciale pentru Omar Hayssam, în dosarele răpirii celor trei jurnaliști, înșelăciunii în cazul „Volvo” și fraudelor din dosarul cauza „Foresta Nehoiu”.
Decizia magistraților Curții de Apel Ploiești a fost luată în baza noilor prevederi penale și în urma sesizării primite de la Comisia de evaluare a incidenței aplicării legii penale mai favorabile din Penitenciarul Mărgineni, unde Omar este încarcerat. Hotărârea a fost contestată de Omar Hayssam, dar și de procurori.
După descontopirea pedepselor în cele trei dosare și scăderea lor în baza prevederilor penale mai favorabile, judecătorii au aplicat pedeapsa cea mai grea, aceea de 13 ani și patru luni închisoare din dosarul răpirii jurnaliștilor, la care au adăugat un spor de o treime din totalul de 30 de ani al pedepselor aplicate în celelalte două dosare în care sirianul a fost condamnat definitiv, pedeapsa rezultată fiind de 23 de ani și patru luni de închisoare, cu o pedeapsă complementară de cinci ani interzicerea dreptului de avea calitatea de administrator sau de membru al consiliului de administrație al unei societăți comerciale.
Omar Hayssam este încarcerat în Penitenciarul Mărgineni din județul Dâmbovița, fiind condamnat definitiv, în cele trei dosare, la 20 de ani, 16 ani și, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnaliști, înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.
În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.
Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.