Prima pagină » Știri » Înalta Curte desființează achitările din dosarul Romsilva 2 și decide rejudecarea

Înalta Curte desființează achitările din dosarul Romsilva 2 și decide rejudecarea

Înalta Curte desființează achitările din dosarul Romsilva 2 și decide rejudecarea
Completul de cinci judecători al instanței supreme a casat, miercuri, decizia pe fond din dosarul Romsilva 2, prin care deputatul Ion Dumitru și ceilalți inculpați au fost achitați, și a hotărât reținerea cazului la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în vederea rejudecării.

Completul de cinci judecători al instanței supreme a casat, miercuri, decizia pe fond din dosarul Romsilva 2, prin care deputatul Ion Dumitru și ceilalți inculpați au fost achitați, și a hotărât reținerea cazului la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în vederea rejudecării.

Magistrații au casat astfel decizia din 27 septembrie 2011 a completului de trei judecători de la Secția penală a aceleiași instanțe, hotărârea de miercuri fiind definitivă.

Concret, decizia dată în primă instanță a fost desființată, implicit achitările din dosar, iar completul de cinci judecători a decis să rejudece cazul, primul termen stabilit de această instanță fiind pentru 28 mai.

Completul de cinci judecători a admis astfel recursul făcut de procurorii anticorupție, precum și pe cel al inculpatului Bogdan Stanciu.

Motivul achitării din septembrie 2011 a fost, conform minutei deciziei, articolul 10, alineatul d din Codul de procedură penală, care prevede că exercitatea acțiunii penale este împiedicată dacă lipsește unul din elementele constitutive ale infracțiunii.

Potrivit decizie instanței, au fost achitați Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru, Mihai Liviu Daia, Sorin Vintilă Mirel, Mirel Dumitrache, Constantin Corduneanu și Bogdan Stanciu.

Totodată, instanța a respins atunci, ca nefondată, acțiunea civilă a Romsilva.

În acest dosar, Ion Dumitru este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, în iulie 2003, SC Severom Trans (societate fantomă) a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe șenile la o valoare în vamă de 6.250 de dolari. În fapt, așa cum a reieșit ulterior din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978 construit pe un șasiu de tanc tip T 34 care avea în față montată o lamă reglabilă în „V”, iar în partea din spate un braț hidraulic dotat la capăt cu gheare.

Vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv așezării de obstacole, de către trupele de geniu, iar pentru a putea fi folosit la aplicații civile, în mod evident, beneficiarul trebuia să evalueze posibilitățile tehnologice ale acestuia, raportul preț/economicitate/eficiență și să analizeze atent dacă ar fi fost util unui domeniu sau altul. Vehiculul nu era însoțit de nici un fel de document în afara celor vamale și a facturii, respectiv nu avea carte tehnică, certificat de calitate sau conformitate emis de producător, certificat de garanție, certificat de omologare etc.

Din iulie 2003 și până în anul 2004 utilajul nu a fost utilizat în niciun fel.

În anul 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Romsilva (instituție de interes public care are drept scop administrarea întregului fond forestier național) a acceptat discutarea în Consiliul de Administrație a unei propuneri de achiziționare prin licitație a utilajului respectiv. Propunerea fusese întocmită de membri din conducerea regiei, cu acordul său, după ce firma care deținea în realitate utilajul – Eufrat SRL- făcuse o ofertă de vânzare regiei Romsilva. Anterior, Direcția Silvică Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităților din domeniul forestier.

Citește și