Încă 100.000 de muncitori străini ar putea veni în România în 2023. Care sunt principalele meserii căutate
Un proiect de ordonanță pentru aprobarea contingentului de lucrători străini prevede că și în 2023 pot fi aduși în România 100.000 de muncitori, la fel ca în acest an.
Țara noastră se confruntă cu un acut deficit de forță de muncă, lucru care poate fi observat și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să angajeze cetățeni străini din afara UE, se arată în proiectul de ordonanță de Guvern, prin care se propune aprobarea unui contingent de muncitori străini de 100.000 de persoane în 2023.
Instituția competentă cu eliberarea avizelor de angajare și detașare este Inspectoratul General pentru Imigrări.
În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 25/2014, cu modificările și completările ulterioare, art. 7, alin. 2, lit. a, străinii pot fi încadrați în România numai dacă „angajatorul a depus diligențe pentru ocuparea locului de muncă vacant de către un cetățean român, de către un cetățean al unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, de către un cetățean al Confederației Elvețiene sau de către un străin titular al dreptului de ședere pe termen lung pe teritoriul României”.
Unul dintre documentele necesare la Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea obținerii avizului favorabil pentru încadrarea în muncă a străinilor pe teritoriul României, este adeverința privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant, eliberată de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi are sediul social sau profesional angajatorul.
În perioada ianuarie – iulie 2022, peste 10.000 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant.
În aceeași perioadă de referință, ianuarie – iulie 2022, structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au eliberat adeverințe pentru 189.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, când 5.359 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 67.835 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, potrivit MinisterulMuncii.ro.
Principalele meserii care se caută
Principalele domenii de activitate conform clasificării activităților din economia națională CAEN pentru care s-au eliberat adeverințe pentru muncitori străini în vederea ocupării locurilor de muncă vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forță de muncă disponibilă, în perioada ianuarie – iulie 2022 se prezintă astfel: lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 22.649; restaurante – 8.687; activități de protecție și gardă – 6.620; activități de contractare, pe baze temporare,a personalului – 6.070; transporturi rutiere de mărfuri – 5.096;lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti n.c.a. – 4.824; comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun – 3.537.