Potrivit INSP, este vorba despre o femeie în vârstă de 77 de ani, din județul Bihor, care a murit din cauza virusului gripal de tip B, nefiind vaccinată împotriva gripei și având și alte probleme de sănătate.
De la debutul sezonului 2017-2018, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 54.
Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunță că sunt sunt înregistrate peste 780 de cazuri de gripă, cele mai multe fiind în București, Iași și Constanța.
Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare în București, Constanța, Iași și Olt și medie în Bihor și Argeș, cu răspândire regională în sud și sud-est și cazuri sporadice în alte județe.
La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinic, infecții acute respiratorii și pneumonii) a fost de 134922, cu 51.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămâna a sezonului precedent (89175) și cu 4.4% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (129165).
Potrivit sursei citate, până la dată de 18.02.2018 au fost vaccinate antigripal peste 950.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.
Chiar și în aceste condiții, ministerul Sănătății nu va declara epidemie de gripă, pe motiv că nu este depășit nivelul prognozat de specialiști.
Întrebată, joi, dacă există posibilitatea declarării unei epidemii, având în vedere că a crescut numărul celor care au decedat în urma gripei, Pintea a răspuns: „ În niciun caz. Este un număr mare de decese, dar nu este peste nivelul pe care specialiștii l-au prognozat”.
„Din această săptămână, numărul cazurilor va fi în scădere, deci nu putem vorbi de declararea unei epidemii, nu a fost vorba niciodată. Abia acum 2 săptămâni s-a depășit nivelul minim prognozat. Nivelul maxim nu a fost atins niciodată în această perioadă. Este, într-adevăr, trist că au murit totuși 47 de oameni, dar suntem în limitele așteptate”, a spus, joi, Pintea.