Cristian Rizea primește încă o lovitură. Președinția Republicii Moldova a ales să nu-i acorde azil politic fostului deputat al PSD, condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare.
Pe 6 noiembrie, Judecătoria Chișinău a emis un mandat de arestare de 18 zile pe numele lui Cristian Rizea, fost deputat român din partea PSD. Cu puțin timp înainte, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, anunța în cadrul unui briefing de presă, că a semnat mai multe decrete urgente, între care și unul despre un “oarecare Rizea” în vederea extrădării sale în România.
Reamintim că pe 4 noiembrie, Ministerul Justiției a cerut autorităților din Republica Moldova extrădarea lui Cristian Rizea, care are de executat în România o condamnare de 4 ani și 8 luni închisoare. Fostul deputat nu vrea, însă, sub nicio formă să-și execute pedeapsa și caută orice tertip cu care să amâne extrădarea în România.
Recent, fugarul Cristian Rizea a cerut azil politic în Republica Moldova, cerere pe care a înaintat-o președintelui Igor Dondon. Ex-deputatul nu a avut nici acum succes, iar acum șansele să primească azil politic sunt egale cu zero, potrivit unui anunț făcut de Președinția Republicii Moldova.
“În legătură cu cererea de solicitare a azilului politic, înaintată Președintelui Republicii Moldova de către cetățeanul român Cristian Mihai, comunicăm următoarele.
Cererea cetățeanului român Cristian Mihai, prin care a fost solicitat azil politic pe teritoriul Republicii Moldova, a fost examinată în cadrul ședinței Comisiei pentru problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova.
În consecință, ținând cont de opiniile autorităților de resort, Comisia a decis că va înainta Președintelui Republicii Moldova propunerea de respingere a cererii de acordare a azilului politic cetățeanului român Cristian Mihai”, este comunicatul emis de către Președinția Republicii Moldova.
În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.
Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.