Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, Alina Anton, a declarat că judecătorii au dispus arestarea preventivă a lui Ghiță pentru o perioadă de 30 de zile, care se calculează de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă.
Decizia nu este definitivă, fiind cu drept de contestație în 48 de ore de la comunicare.
Miercuri dimineață, mai multe canale de presă au anunțat informația pe surse că Ghiță ar fi fost localizat în Serbia.
„Este o informație falsă, să nu o luăm în serios”, a declarat Augustin Lazăr, procurorul general al României.
„Am întrebat chiar înainte de a intra în ședința respectivă (n.r.bilanțul MAI). Se pare că informația, așa la cald, nu este cea corectă. Nu vreau să intru în amănunte, e treaba dânșilor și chiar îi îndemn să își facă treaba și să prindă nu doar pe Sebastian Ghiță, ci pe oricine este declarat fugar și trebuie să vină să răspundă în fața legii. Nu a dart Guvernul această informație, nici Ministerul de Interne, cel care gestionează această situație. Înțeleg că a venit pe niște surse neoficiale care până la ședința respectivă nu s-au confirmat”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.
În cel de-al cincilea dosar deschis de DNA pe numele lui Sebastian Ghiță, procurorii DNA Ploiești cer arestarea în lipsă pentru fostul deputat, acesta fiind acuzat de intervenții contra-cost pentru acordarea unor contracte IT cu statul unor firme, unul dintre cei la care ar fi intervenit fiind fostul premier Victor Ponta.
„În perioada 2007 – 2014, Ghiță Sebastian Aurelian, în mod direct, a pretins de la reprezentanții SC Siveco România SA și a primit, în mod indirect de la aceștia suma de 22.872.321,21 lei (bani însușiți), respectiv suma de 24.620.988,85 lei (bani folosiți pentru creșterea artificială a cifrei de afaceri a S.C. Asesoft International S.A. și S.C. Teamnet International S.A., pentru aceasta din urmă și în scopul determinării reprezentanților Băncii Mondiale să achiziționeze acțiuni la acest agent economic și să-i acorde un credit în valoare de 10 milioane euro), cu sprijinul reprezentanților/angajaților S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., S.C. Expert One Research S.R.L. și S.C. 360 Revolution S.R.L., semnatari ai documentelor, prin simularea unor relații comerciale între S.C. Siveco Romania S.A. și societățile comerciale menționate respectiv, constând în achiziționarea fictivă de servicii IT, promițând în schimb că își va exercita influența asupra factorilor decizionali și funcționarilor publici din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, CNAS, Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Spitalului Județean de Urgență Ploiești, Consiliului Județean Tulcea, Consiliului Județean Brașov, respectiv promițând că va interveni la primul ministru al României Ponta Victor Viorel, ministrul agriculturii Valeriu Tabără, miniștrii Comunicațiilor și Societății Informaționale, Zsolt Nagy și Valerian Vreme, miniștrii sănătății Eugen Nicolaescu și Nicolae Bănicioiu, directorul CNAS, Doru Bădescu, directorul general APIA, Doru Nechiti, în vederea atribuirii și derulării în bune condiții (fără impedimente la acordarea plăților) a contractelor finanțate din fonduri publice încheiate cu SC Siveco România SA”, se arăta într-un document din dosarul procurorilor.